Fakkeloptocht tegen fusie Renswoude
Tientallen inwoners van Renswoude hebben woensdagavond een fakkeloptocht gehouden tegen een mogelijke fusie met Scherpenzeel en Woudenberg. Maandagavond besliste de gemeenteraad dat er een tweede referendum komt over de fusieplannen.
De kleine Utrechtse gemeente Renswoude is fel tegen een fusie met het Gelderse Scherpenzeel en het Utrechtse Woudenberg. Scherpenzeel en Woudenberg zijn voorstanders. Renswoudenaren stemden vorig jaar tegen een fusie. De vraag van de gemeente was toen of de inwoners voor of tegen een fusie waren. De opkomst was 84 procent. Van hen wilde 98 procent niet fuseren.Gedeputeerde Staten van Utrecht en van Gelderland bleken desondanks voorstander van een onderzoek naar samenvoeging. Provinciale Staten stemden verschillend. De Gelderse Staten waren voor. De Utrechtse Staten bepaalden echter met de kleinst mogelijke meerderheid dat behalve de beoogde fusie ook de mogelijkheid moest worden onderzocht van samenwerking tussen Renswoude en Veenendaal.
Na een onderzoek besloot de Inter Provinciale Commissie (IPC), die de fusie begeleidt, dat het samengaan van de drie gemeenten toch het beste plan is. Maandag legde de IPC haar plannen voor aan de inwoners van Woudenberg, gisteren aan die van Renswoude en op 3 november aan de bevolking van Scherpenzeel.
Nu volledig zelfstandig blijven geen optie lijkt, legt Renswoude de inwoners een nieuwe vraag voor. Op 3 december kunnen ze kiezen uit twee mogelijkheden. De ene is een fusie met Woudenberg en Scherpenzeel. De andere is een samenwerking met Veenendaal op basis van het Ten Boer-Groningenmodel. Die variant houdt in dat Renswoude zelfstandig blijft en als kleine gemeente diensten inkoopt bij het grote Veenendaal. Op termijn kan dat uitlopen op een fusie. Het referendum is alleen geldig als meer dan 50 procent van de stemgerechtigden komt opdagen.
De werkgroep Renswoude Zelfstandig kan zich vinden in een samenwerking met Veenendaal, maar ziet niets in een fusie met Woudenberg en Scherpenzeel. Om dat te benadrukken, hield de werkgroep gisteravond een fakkeloptocht. Dat gebeurde kort voor de voorlichtingsbijeenkomst van de IPC.
Volgens Simone Beijer, die betrokken is bij de werkgroep, is het zelfstandig functioneren van Renswoude belangrijk. „Het gemeentehuis is dichtbij en als je er komt, kennen de ambtenaren je. Na een fusie zal de gemeente verder van de bewoners af staan.” Daarnaast is aangetoond dat de drie gemeenten voldoende bestuurskracht hebben om zelfstandig te kunnen functioneren.
Maar ook de financiële kant speelt mee. Beijer: „De belastingen in Renswoude zijn nu laag. Na een fusie krijgen we minder rijkssubsidie, dus zullen de gemeentelijke belastingen omhooggaan.”
Als de beoogde fusie toch doorgaat, ontstaat er een gemeente met zo’n 25.000 inwoners. Dat is veel minder dan in een samenwerkingsgemeente van Veenendaal en Renswoude. Die zou ruim 65.000 inwoners tellen. „Die 25.000 inwoners zijn te weinig voor één gemeente. Op termijn moet die fusiegemeente weer samengaan met Leusden of Amersfoort. Als dat gebeurt, ben je binnen de gemeente helemaal een nummer.”
De werkgroep Renswoude Zelfstandig ziet daarom meer in samenwerking met Veenendaal. „We kunnen dan nog enige tijd zelfstandig blijven. We hopen dat we bij een eventuele fusie met Veenendaal een deelraad krijgen, zodat het bestuur dichtbij blijft.”