Binnenland

Ziektekostenverzekering in Afrika breidt uit

Het Nederlandse Health Insurance Fund (HIF) heeft de afgelopen week toestemming gekregen van minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) om een deel van zijn subsidie te gebruiken voor de invoering van een ziektekostenverzekering voor 70.000 Tanzaniaanse koffieboeren en ontvangers van microkredieten.

ANP
22 October 2008 19:55Gewijzigd op 14 November 2020 06:36

Dat heeft Onno Schellekens, directeur van Pharmacces en een van de initiatiefnemers van HIF, woensdag gezegd. Hij hoopt dat de Tanzaniaanse regering binnenkort akkoord gaat met het plan, waarbij een lokale verzekeraar betrokken is. Ook de Verenigde Staten en het Global Fund betalen mee. Het is de bedoeling dat de Tanzaniaanse regering over vijf jaar de helft van de verzekering betaalt en dat werkgevers en werknemers de rest opbrengen.Volgende week hoopt HIF ook een contract van 6 miljoen dollar (4,67 miljoen euro) te sluiten met de Wereldbank om ongeveer 15.000 medewerkers van ICT–bedrijfjes in het Nigeriaanse Lagos aan een basisverzekering te helpen.

Het HIF kreeg in 2006 100 miljoen euro van Koenders om ziektekostenverzekeringen in Afrika te introduceren met hulp van de private sector in Afrika. De internationale bank Goldman Sachs stond garant voor een risico–investering van 15 miljoen euro, vertelde Schellekens. Ook de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO, Aegon, Achmea, Heineken, Shell en Unilever doen mee aan de opbouw van zorgverzekeringen in Afrika met het IHF.

Inmiddels zijn al tienduizenden marktvrouwen in Lagos en boeren in Kwara Staat in Midden–Nigeria dankzij het HIF verzekerd van basiszorg, inclusief behandeling voor hiv en aids. De verzekering geldt ook voor hun families. De gouverneur van Kwara Staat wil over vijf jaar 50 procent van de kosten van de verzekering met overheidsgeld betalen. Eventuele werknemers en werkgevers betalen ook mee aan de verzekering.

Het IHF geeft ook adviezen aan de regering in Ghana, het enige Afrikaanse land dat al een zorgverzekering kent. Die verzekering wordt medegefinancierd met overheidsgeld dat wordt geïnd via btw–heffingen, legt Schellekens uit. Want belastingen innen op inkomens is op het continent met zijn grotendeels informele economie vaak niet mogelijk.

Donderdag is er een congres in Amsterdam gewijd aan dit onderwerp.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer