Economie

ING grootste daler op negatief Damrak

Bankverzekeraar ING was woensdag de grootste daler op een roodgekleurde beurs in Amsterdam. In navolging van hun Amerikaanse en Aziatische collega’s maakten Europese beleggers zich zorgen over de economische teruggang.

ANP
22 October 2008 11:52Gewijzigd op 14 November 2020 06:35

Kort voor het middaguur stond de AEX–index op een verlies van 3,4 procent op 260,17 punten. De MidKap–index voor het middensegment daalde 2 procent tot 387,37 punten. De hoofdgraadmeters van Londen, Parijs en Frankfurt gingen 3 tot 3,4 procent achteruit.ING noteerde een koersverlies van 7,8 procent. Het concern had dinsdag lagere kredietbeoordelingen gekregen van kredietbeoordelaar Moody’s, maar het aandeel had ook te kampen met een slecht sentiment onder beleggers ten aanzien van de Europese banken en verzekeraars. In de Londense FTSE stonden Royal Bank of Scotland en Barclays respectievelijk 7,6 en 4,6 procent lager.

Ook in de MidKap waren de banken onderin te vinden. SNS Reaal stond 4,9 procent in de min. Internetbroker BinckBank noteerde een koersverlies van 3 procent.

De euro herstelde licht van de val die de munt tijdens de Aziatische handel had gemaakt. Eerder was de munt onder de 1,28 dollar gezakt, maar aan het eind van de ochtend was 1 euro 1,2915 dollar waard. Dinsdag aan het einde van de Europese handelsdag deed de Europese eenheidsmunt nog 1,3110 dollar.

In het kielzog van de dalende euro en de stijgende dollar, daalden de prijzen van grondstoffen. De waarde van de dollar en de prijs van grondstoffen bewegen over het algemeen tegengesteld.

Een vat ruwe olie noteerde 3,6 procent lager op 69,60 dollar. De koperprijs belandde op het laagste punt in drie jaar tijd. De goudprijs stond ten opzichte van een dag eerder bijna 50 dollar lager op 755,40 dollar.

De zwaargewichten ArcelorMittal en Shell, samen goed voor ongeveer een derde van de AEX, drukten de Amsterdamse hoofdindex. Beide fondsen hadden last van de daling van de prijs van grondstoffen. Staalgigant Arcelor verloor 4,6 procent, olieconcern Shell 4,3 procent.

Ook de koers van de toeleveranciers aan de olieindustrie stond onder druk. Platformbouwer SBM Offshore ging 4,3 procent omlaag, bodemonderzoeker Fugro verloor 1,5 procent.

Telecombedrijf KPN was een van de weinige stijgers in de AEX. Het bedrijf had goede resultaten over het derde kwartaal gepresenteerd en zag de koers met 0,7 procent stijgen. Door beleggers worden telecomaandelen in onzekere economische tijden nu gezien als een veilige haven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer