Kabinet onderzoekt procedures bouw
Het kabinet gaat onderzoeken of het huidige systeem van aanbesteding van grote bouwprojecten goed functioneert.
Staatssecretaris Remkes (VROM), minister Jorritsma (Economische Zaken) en minister Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) hebben dat woensdag aan de Tweede Kamer geschreven.
Het onderzoek richt zich op bouwopdrachten die door de rijksoverheid worden gedaan. Het is de bedoeling dat bij de aanbestedingsprocedure de aannemer met de beste prijs komt bovendrijven. Na de commotie over fraude bij de aanbestedingsprocedures twijfelt het kabinet eraan of de huidige methoden tot dat doel leiden.
Het kabinet maakte vrijdag al bekend dat bedrijven die fraude plegen bij aanbestedingen, op een zwarte lijst worden gezet. Ze worden hierdoor uitgesloten van toekomstige aanbestedingen. Volgens een woordvoerder is nog niet bekend wie het onderzoek gaat uitvoeren en wanneer het wordt afgerond.
Het kabinet zal ook laten onderzoeken of de manier voldoet waarop departementen bij het begin van een bouwopdracht ramingen maken van de te verwachten kosten. Ambtenaren die betrokken zijn bij het toewijzen van de bouwopdrachten, worden vaker gescreend op hun functioneren. Het kabinet wil dat er duidelijkere richtlijnen komen bij ministeries over integer gedrag. Ook moet vaker de Nederlandse Mededingingsautoriteit worden ingeschakeld. Deze organisatie moet verdenkingen van malversaties onderzoeken.
Het kabinet wil verder dat de overheid in de toekomst alleen nog zakendoet met bedrijven die een integriteitsprogramma hanteren. Dat wil zeggen dat zij hun eigen personeel codes opleggen over hoe ze integer omgaan met bouwopdrachten.
Boter
In het tv-programma 2Vandaag zeiden oud-medewerker T. Visser van Rijkswaterstaat en hoogleraar A. van Weele van de Technische Universiteit Eindhoven woensdag dat de overheid boter op het hoofd heeft als het gaat om fraude bij aanbestedingsprocedures voor bouwopdrachten. De rijksoverheid zou in de periode 1992-1998 Europese richtlijnen over aanbesteding hebben genegeerd. Ze gedoogde volgens het tweetal dat aannemers onderling prijsafspraken maakten bij het toewijzen van projecten.