Bibliotheek biblebelt volgt Barneveld niet
Het voorbeeld van de bibliotheek gemeente Barneveld om niet mee te doen aan de campagne ”Nederland Leest” lijkt geen navolging te vinden. Openbare bibliotheken in gemeenten in de zogenaamde biblebelt hebben het gratis actieboek ”Twee vrouwen” van Harry Mulisch gewoon aangeschaft.
De bibliotheek gemeente Barneveld doet dit jaar niet mee met de campagne ”Nederland Leest”. De afgelopen twee jaar leefde de actie niet echt in het dorp, concludeerde de bibliotheek. Ook voor dit jaar verwacht ze weinig belangstelling. Daarbij komt dat de bibliotheek niet tevreden is over de acties van de afgelopen twee jaar. Het doel, dat er een discussie over het geschenkboek op gang komt, is nauwelijks gerealiseerd.De inhoud van ”Twee vrouwen”, een roman uit 1975 die draait om de lesbische relatie van de twee vrouwelijke hoofdpersonen, heeft echter eveneens een rol gespeeld, zegt een woordvoerster in de Barneveldse Krant. „We zijn een openbare bibliotheek, maar onze bezoekers hebben vaak wel een kerkelijke achtergrond. We denken dat de roman daardoor in de gemeente Barneveld minder leeft dan elders.” Omdat tevens de financiële situatie van de bibliotheek onzeker is, heeft de instelling besloten dit jaar niet mee te doen.
Uit een belrondje van deze krant blijkt dat openbare bibliotheken in gemeenten met een groot aantal inwoners die kerkelijk betrokken zijn het actieboek van Harry Mulisch wél hebben aangeschaft voor hun leden.
Zo heeft de bibliotheek in Katwijk zo’n 4300 exemplaren van ”Twee vrouwen” voor haar leden ingekocht. „Ik heb geen wanklank gehoord”, zegt een medewerkster. De openbare bibliotheek Zwartewaterland, die vestigingen heeft in Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis, schafte 700 exemplaren aan. „De klant vraagt erom. Er is ook geen discussie over geweest. En tot nu toe hebben we nog geen reacties gehad”, aldus een medewerkster.
Ook in Rijssen, Sliedrecht, Urk, Yerseke, Tholen en Staphorst schaften de bibliotheken de boeken aan. „Wie zich aan de inhoud stoort, is vrij het te laten liggen”, zegt een woordvoerder van de bibliotheek in Tholen. In Yerseke loopt het gratis boek „als een trein”, zegt een woordvoerster. „Er zijn veel mensen die puur voor dit boek even langskomen.”
In Staphorst heeft de bibliotheek „wel wat” actieboeken aangeschaft, maar niet zo veel als vorig jaar, zegt een medewerkster. „We bekijken dat per boek. Vorig jaar kochten we een paar honderd boeken, nu hebben we zo’n 150 exemplaren besteld.” De inhoud van het boek is echter „niet echt” een overweging. „Er is in Staphorst niet alleen een kerkelijk publiek. Ook de andere mensen moet je bedienen.” Overigens is er de afgelopen dagen nog niet veel gevraagd naar het actieboek van Mulisch.
Ermelo, Nunspeet en Putten kwamen twee jaar geleden in het nieuws toen de burgemeesters van de gemeenten weigerden het gratis actieboek ”Dubbelspel” Frank Martinus Arion aan het publiek uit te reiken. De bibliotheek Noordwest Veluwe -met vestigingen in Elspeet, Ermelo Harderwijk, Nunspeet en Putten- heeft het actieboek destijds echter gewoon uitgereikt, zegt een medewerkster. En ook nu zijn de nodige exemplaren van het boek van Mulisch aangeschaft. Daarbij organiseert de bibliotheek op 12 november bij wijze van afsluiting een avond met Herman Pleij die in het teken staat van Mulisch’ roman.
Bij de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) is niet bekend of er meer bibliotheken zijn die vanwege de inhoud van het geschenkboek dit jaar niet meedoen aan de actie ”Nederland Leest”. Volgens een woordvoerster doet zo’n 95 tot 98 procent van de 1200 openbare bibliotheken mee aan de actie.
De stichting startte twee jaar geleden met de campagne ”Nederland Leest”. Het eerste cadeauboek, van Arion, ging over „seks, liefde, macht, vriendschap en overspel.” Ruim 500.000 leden van bibliotheken ontvingen een exemplaar van het actiegeschenk. Vorig jaar stond ”De gelukkige klas” van Theo Thijssen centraal. Van het boek werden bijna een miljoen exemplaren uitgereikt.
Van ”Twee vrouwen” van Mulisch zijn meer dan een miljoen exemplaren gedrukt, waaronder ruim 800.000 gratis exemplaren voor leden van bibliotheken en meer dan 100.000 voor scholieren. De bedoeling van de stichting CPNB met de actie, die nog tot 14 november duurt, is dat heel Nederland ”Twee vrouwen” gaat lezen en met elkaar bespreekt.