Wall Street flink hoger
Beleggers op Wall Street zijn maandag goedgeluimd begonnen aan de nieuwe handelsweek. De belangrijkste indices schreven mooie winsten bij, waarbij de Dow–Jonesindex de grens van 9000 punten doorbrak. Met name oliefondsen waren zeer in trek.
De Dow–Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen stond met nog circa een half uur handel te gaan 280 punten, ofwel 3,2 procent, hoger op 9130 punten. De breed samengestelde S&P 500 steeg 3,3 procent tot 971 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq boekte een winst van 2 procent tot een stand van 1745 punten.De oliemaatschappijen Exxon Mobil (plus 7,4 procent) en Chevron (plus 8,1 procent) behaalden forse koerswinsten. De concerns profiteerden van een positief rapport van analisten van Oppenheimer & Co.
Een andere opsteker voor de oliesector kwam van Halliburton. Deze dienstverlener voor olieproducenten presenteerde beter dan verwachte resultaten over het derde kwartaal. Beleggers beloonden het concern met een koerswinst van 10,8 procent.
De olieprijs stond in de middaghandel 3,4 procent hoger op 74,30 dollar per vat (van 159 liter). Als de economische tegenwind zal blijken mee te vallen, verwachten beleggers dat de vraag naar olie op peil blijft. Dat stuwt de prijs per vat.
Financiële aandelen waren ook in trek. Handelaren zien dat de interbancaire markt in de Verenigde Staten weer op gang komt. Beleggers hopen dat dit een teken is dat de ergste fase van de kredietcrisis voorbij is. „Vanzelfsprekend is het goed nieuws dat de tarieven waartegen banken elkaar geld lenen, dalen", zei een Amerikaanse handelaar.
De markt werd verder gesteund door uitspraken van centralebankpresident Ben Bernanke. De Fed–voorzitter zei dat de Verenigde Staten mogelijk nog eens geld moeten pompen in de economie. Eerder werd al 700 miljard dollar beschikbaar gesteld. Het Witte Huis liet weten open te staan voor dat idee.
„Koopjesjagers zijn actief", zei een Amerikaanse handelaar. „Beleggers gaan op zoek naar koopjes terwijl ze evalueren hoe diep de economische recessie werkelijk zal zijn", stelde de markvorser.
Enkele technologiebedrijven deden het minder goed. Zo daalde Research in Motion, de producent van de Blackberry–telefoon, 7,8 procent. Beleggers deden het aandeel van de hand na een negatief analistenraport over het Canadese bedrijf.
Het Amerikaanse stroombedrijf Exelon verloor 1,7 procent. Het concern bracht een bod uit op branchegenoot NRG Energy. Door de fusie zou de grootste stroomproducent van de VS ontstaan. Aandelen NRG Energy maakten een koerssprong van 26,8 procent.
De euro deed 1,3320 dollar. Aan het einde van de handelsdag in Europa stond de munt op 1,3325 dollar.