Hard oordeel over sociaal zwakkeren
Steeds meer Nederlanders hebben een hard oordeel over sociaal zwakke groeperingen. Dit blijkt uit het NIPO-onderzoek ”Geloof jij dat het beter wordt?”, gehouden in opdracht van het Leger des Heils. Dat maakte de resultaten daarvan zaterdag bekend.
Aan het onderzoek naar de beleving en ervaring van sociale onderwerpen namen 1064 Nederlanders van 18 jaar en ouder deel. De studie is een herhaling van een onderzoek dat vorig jaar ook is uitgevoerd.
Opvallend in 2002 is de verharding en het onbegrip voor zwakkeren in de samenleving, zo stellen de onderzoekers. Ruim driekwart van de bevolking bijvoorbeeld vindt tieners zelf schuldig aan het feit dat ze ongewenst zwanger raken.
Een op de vijf landgenoten vindt dat daklozen „profiteurs zijn van de samenleving.” Ook mensen die crimineel gedrag vertonen, kunnen niet rekenen op medelijden. „Eigen schuld”, vindt 78 procent van de bevolking. Verder meent 44 procent dat „echte armoede” hier niet bestaat. En meer dan driekwart van alle Nederlanders is van mening dat het in ons land gemakkelijk is om jarenlang ten onrechte een uitkering te ontvangen.
Terwijl 72 procent van de bevolking vreest dat ons land ten onder gaat aan egoïsme, desinteresse, gebrek aan respect en intolerantie, bekommeren steeds minder mensen zich om de kwetsbare groepen.
Het Leger des Heils is geschokt door deze „verharding” van onze maatschappij. Volgens de onderzoekers heeft deze morele afkeuring een verhoogd risico op sociale uitsluiting tot gevolg. Uit de cijfers blijkt dat 10 procent van de Nederlanders zich sociaal uitgesloten voelt. Het gaat daarbij om 1,2 miljoen mensen van 18 jaar en ouder. Meer dan een miljoen mensen zeggen geen vrienden te hebben.
C. Voorham, directeur van de Stichting Leger des Heils Welzijns- en Gezondheidszorg, deelt deze conclusie. „Dat is buitengewoon pijnlijk voor alle mannen, vrouwen en kinderen die het betreft, maar het is ook schadelijk voor de totale samenleving.”
Het Leger des Heils vindt dat niet alleen de overheid en de hulpverleningsinstellingen zich meer om de kwetsbaren in onze samenleving moeten bekommeren, maar dat ook de „ingezetenen van Nederland hun steentje bij moeten dragen.”