Bijna kwarteeuw cel voor Andreotti
Een hof van beroep in het Italiaanse Perugia heeft de vrijspraak van de voormalige premier Giulio Andreotti verworpen en hem veroordeeld tot 24 jaar cel voor de moord op een journalist in 1979. Het Italiaanse persbureau ANSA heeft dat bericht.
Het hof verwierp ook de vrijspraak van Gaetano Badalamenti, een maffialid dat samen met Andreotti terechtstond. Hij kreeg eveneens een gevangenisstaf van 24 jaar opgelegd. Badalamenti zit in de Verenigde Staten een straf van dertig jaar uit voor zijn rol in een drugsbende en werd in Sicilië al tot levenslang veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij de moord op een anti-maffia-activist in 1978.
Beide verdachten werden drie jaar geleden vrijgesproken en kunnen de nieuwe veroordeling nog aanvechten. Alle andere verdachten in de zaak werden zondag vrijgesproken.
„Ik heb altijd in justitie geloofd en dat zal ik blijven doen. Maar vanavond worstel ik met de aanvaarding van zoiets absurds”, zei Andreotti gisteravond tegen
ANSA. De Italiaanse premier, Silvio Berlusconi, veroordeelde de uitspraak en zei dat deze bewijst dat de rechters in Italië politiek bedrijven. Hij riep de politici op het rechtssysteem te hervormen. „Er moet een plan tot hervorming van justitie komen”, aldus de premier. Berlusconi beweert al lange tijd dat hij het slachtoffer is van politieke vendetta’s via justitie.
Het vonnis leidde tot veel ongeloof bij politici. „Dit is een ongelooflijk vonnis, dat een ieder zwaar op de proef stelt die altijd heeft geloofd in de onpartijdigheid van het juridische systeem”, aldus Pierluigi Castagnetti van de centrumlinkse Daisy-partij. Ook de Rooms-Katholieke Kerk nam het voor Andreotti op. „Zonder twijfel zal er uiteindelijk een wederopstanding zijn”, aldus kardinaal Fiorenzo Angelini.
Volgens de aanklagers van Andreotti heeft hij de maffia opdracht gegeven voor de moord op Mino Pecorelli. Andreotti zou hebben gevreesd dat de journalist informatie zou publiceren waardoor hij in moeilijkheden zou komen. Het is echter nooit duidelijk geworden wat Pecorelli had ontdekt. De oud-premier hield vol dat de rechtszaken die tegen hem zijn aangespannen, in gang gezet zijn door politieke vijanden en leden van de maffia.
Na de moord op Pecorelli werden eerst andere verdachten berecht, maar dat leidde niet tot een veroordeling. In 1993 zei de maffia-informant Tommaso Buscetta echter dat Andreotti en Badalamenti bij de moord betrokken waren en werd een nieuw onderzoek ingesteld. In 1999 sprak een rechtbank alle verdachten in de zaak-Pecorelli vrij, maar de aanklagers gingen in beroep.
De 83-jarige Andreotti is senator voor het leven in het Italiaanse parlement. Hij wordt beschouwd als het symbool van de opkomst en de val van de eerste Italiaanse republiek. Tussen 1972 en 1992 was de christen-democraat zeven keer premier. Hij was ook nog eens 33 keer minister. Bijna vijftig jaar drukte hij zijn stempel op de politiek in het naoorlogse Italië, tot hij begin jaren ’90 in aanraking kwam met justitie.
Andreotti kan nog een keer in hoger beroep gaan. Deze laatste beroepsinstantie kan alleen bekijken of de procedures goed zijn nageleefd, maar kan niet ingaan op de rechtsgeldigheid van de bewijsvoering.