Chocoladevla en vegetarische schijf
De franciscaanse clarissen die in het klooster van Megen leven, maken vrijwel alle gerechten zelf. Als voorproefje twee recepten uit het onlangs verschenen kookboek ”Gezond leven, bezield eten”.
Chocoladevla Ingrediënten: 1 liter melk, snufje zout, 50 gram maïzena, 50 gram cacao of wat meer, 100 gram suiker, 50 gram schuimpjes.
Maizena, cacao, snufje zout en de suiker vermengen met 1 dl koude melk. De rest van de melk aan de kook brengen. Het mengsel nog iets verdunnen met de hete melk, het al roerend in de melk gieten en even laten doorkoken. De vla onder af en toe roeren laten afkoelen totdat hij niet meer dampt en dan in een vlaschaal gieten.
Wereldburger (vegetarische schijf, acht stuks)
Ingrediënten: 4 sneden volkorenbrood, 15 gram havervlokken, 1,25 dl bouillon of melk, 1 ei (of meer als dat nodig is), halve ui, 1 teentje knoflook, 40 gram geraspte kaas, halve prei, peper, basilicum, als het nodig is zout, olie om in te bakken.
Snijd het brood in kleine blokjes. Week het brood met de havervlokken in de bouillon of melk. Snipper ui en knoflook, snijd de prei fijn en voeg dit toe aan het mengsel samen met de geraspte kaas, ei, peper, basilicum en eventueel zout. Kneed het mengsel tot een stevige massa, zodat er geen broodbrokken meer te zien zijn. Verdeel het in acht delen, vorm hier ballen van en druk die plat. Bak de burger in wat olie of boter aan beide kanten bruin en gaar in ongeveer tien minuten. Serveer de burgers bij een warme maaltijd of als hartige hap tussendoor.
Variatie 1: Voeg, voor een winterburger, toe aan het basisrecept: 2 el gare bruine bonen en 2 el fijngeraspte wortel.
Variatie 2: Voeg, voor een Zuid-Amerikaanse burger, behalve de bruine bonen en wortel nog 1 el tomatenpuree, enkele druppels tabasco (of een mespuntje chilipoeder), 1 tl paprikapoeder en wat geraspte gemberwortel toe.