Prioriteiten
Met nog ruim twee weken te gaan tot de Amerikaanse verkiezingen, richten beide presidentskandidaten zich nu op de eindronde op 4 november.
Voor velen lijkt de stembusstrijd al een gelopen race. De peilingen laten immers een gestaag oplopende voorsprong voor de Democraat Barack Obama zien.Obama zelf waarschuwde donderdag al dat statistieken niet alles zeggen. Hij refereerde daarbij aan zijn onverwachte nederlaag tegen zijn rivaal Hillary Clinton in de staat New Hampshire tijdens de Democratische voorverkiezingen.
Het is te hopen dat Obama in dit opzicht gelijk krijgt. Dat heeft alles te maken met zijn prioriteiten. In een nieuwe advertentiecampagne in een aantal ”swing states” (staten waar veel kiezers hun keuze nog niet hebben bepaald) herhaalt de senator uit Illinois dat zijn eerste daad als president zal zijn het ondertekenen van de Freedom Of Choice Act (FOCA). Dit wetsvoorstel voorziet in een vergaande verruiming van de regelgeving rond abortus. Onder andere maakt deze wet de zogenaamde ”partial birth abortion” mogelijk, een manier van zwangerschapsafbreking waarbij de foetus gedeeltelijk ter wereld komt alvorens te worden gedood.
Over prioriteiten gesproken. De Verenigde Staten kampen met de grootste financiële crisis sinds de jaren 30 van de vorige eeuw. Amerika voert een miljarden verslindende oorlog in Irak en Afghanistan. Het socialezekerheidsstelsel moet grondig op de schop. Dan is het op z’n minst merkwaardig dat een presidentskandidaat uitgerekend de ondertekening van een zeer omstreden abortuswetsvoorstel tot prioriteit verheft.
Veel Amerikanen denken op dit moment vooral aan hun portemonnee - voor zover ze dat al niet deden. Dat is op zich begrijpelijk, gezien de situatie op de financiële markten. Republikeinse standpunten over een terugtredende overheid, maximale marktwerking en veel aandacht voor het bedrijfsleven spreken de gewone burger in een tijd van economische crisis nu eenmaal niet bijzonder aan.
Dat neemt niet weg dat er wel degelijk aandacht voor de ethische opvattingen van de Amerikaanse presidentskandidaten dient te blijven. Weliswaar probeert Obama zich momenteel uit alle macht als gematigd te presenteren. Zogenaamd is de Democratische presidentskandidaat tegen abortus als zodanig en wil hij vrouwen slechts de vrije keus laten om hun zwangerschap af te breken. Maar zijn stemgedrag als senator van de afgelopen jaren laat een heel ander beeld zien. Openlijk beroemde de politicus zich bovendien in toespraken tot activistische groeperingen op zijn proabortushouding.
Verdedigers van Obama stellen dat de Democraat ondanks zijn opvattingen nog altijd te maken heeft met het conservatieve sociale klimaat in de VS. Maar sinds wanneer worden kandidaten op de politieke haalbaarheid van hun ideeën afgerekend en niet op hun standpunten zelf?
Toegegeven, op het gebied van economisch en internationaal beleid valt best het een en ander af te dingen op de zienswijze van John McCain. Maar over de vraag of moord in de moederschoot geoorloofd is, laat de Republikeinse presidentskandidaat in elk geval geen misverstand bestaan.