Binnenland

Urk dubt over privatisering visafslag

Wethouder Koffeman van Urk gaat met de IJsselmeervissers praten over verzelfstandiging van hun visafslag. De gemeente draagt jaarlijks bij in de exploitatie van de IJsselmeerafslag. Een deel van de gemeenteraad wil van die kostenpost af.

Regioredactie
17 October 2008 10:36Gewijzigd op 14 November 2020 06:34

De wethouder heeft al gesprekken gevoerd met diverse ondernemers in het dorp, maar de IJsselmeervissers hebben aangegeven ook mee te willen praten over de toekomst van de afslag, zei hij donderdagavond in de raadscommissie. Vorige maand drong de raad aan op een spoedig voorstel.De huidige IJsselmeervisafslag werd op 3 juni 2001, op de jaarlijkse Urkerdag, geopend. Tot dat moment verbleef de afslag in een tijdelijk onderkomen, nadat de Noordzeevisafslag naar het bedrijventerrein Zwolsehoek vertrokken was. Bij de bouw van de IJsselmeerafslag liep de gemeente 250.000 euro aan Europese subsidie mis, doordat een aantal rekeningen niet op tijd was betaald.

In datzelfde jaar zegde het college toe de mogelijkheden van privatisering te onderzoeken. Uiteindelijk keerde een meerderheid van de gemeenteraad zich echter tegen verzelfstandiging.

In de jaren daarna vulde de gemeente steeds de tekorten van de afslag aan. Vorig jaar april vroeg Palingcentrum Urk, buurman en klant van de afslag, de afslag te mogen overnemen. Doordat de financiële tekorten van de afslag steeds kleiner geworden zijn, is het aantal gegadigden echter gegroeid, zegt een gemeentewoordvoerder. „Er is belangstelling genoeg. Ondernemers zien er wel wat in om bij de afslag een versmarkt te openen waar verse vis, ook van buiten het IJsselmeer, verkocht zou kunnen worden.”

De SGP keerde zich tegen de suggestie van de CDA-fractie de IJsselmeervisafslag te privatiseren. Volgens de SGP mag de afslag de gemeenschap best wat kosten. De afslag moet zich inspannen kostendekkend te werken, maar bij een eventueel tekort moet het gemeentebestuur bijspringen, stelt de fractie.

Volgens de gemeentewoordvoerder moet na verschijning van het voorstel van wethouder Koffeman nog blijken of er inmiddels een meerderheid voor privatisering van de exploitatie is. „Het is als de golven van het IJsselmeer: de ene keer is de roep om verzelfstandiging sterker dan de andere keer. Het gebouw blijft in elk geval eigendom van het gemeentebestuur.”

Voor de Noordzeevisserij kondigde een medewerker van de gemeente donderdag een nieuwe beleidsnota aan. De ondernemers en de politieke partijen worden uitgenodigd eraan bij te dragen. Volgens de woordvoerder valt door samenwerking tussen vissers, visafslag, supermarkten en detaillisten nog veel te bereiken. Er verdwijnt te veel kennis over de visserijsector van Urk en er wordt door geldgebrek te weinig aan innovatie gedaan, vindt de gemeente.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer