Kerken bespreken dialoog met islam
De Wereldraad van Kerken, de Wereldwijde Evangelische Alliantie, de Rooms-Katholieke Kerk en enkele andere wereldwijde christelijke organisaties beleggen van zaterdag tot maandag in Chavannes-de-Bogis, vlak bij Genève, een consultatie voor kerkleiders. Op de agenda staat de dialoog tussen christenen en moslims.
Het doel van de bijeenkomst is het uitwisselen van initiatieven en theologische visies. De organisatoren hopen dat een christelijk-theologisch standpunt kan worden geformuleerd ten aanzien van de dialoog met de islam. Om dit te bereiken zijn verschillende christelijke tradities en kerken in diverse delen van de wereld gevraagd hun inbreng te geven.Hoofdspreker op de conferentie is Aram I, leider van de Armeense Apostolische Kerk. Als voormalig voorzitter van het centraal comité van de Wereldraad van Kerken gaf Aram I een aanzienlijke impuls in het debat over de interreligieuze dialoog.
De bijeenkomst heeft plaats naar aanleiding van een eerder dit jaar verstuurde brief van 138 moslimwetenschappers aan christelijke leiders over heel de wereld. Daarin nodigden de islamitische geleerden christenen uit voor een interreligieuze dialoog en samenwerking met het oog op „vrede.” De opstellers voeren aan dat islam en christendom samen meer dan de helft van de wereldbevolking uitmaken. De toekomst van de wereldvrede zou daarom voor een groot deel afhangen van een vreedzame relatie en wederzijds begrip tussen deze beide religieuze gemeenschappen.
De brief van de moslimwetenschappers bracht in de christelijke wereld heel wat deining teweeg. Tal van christenen reageerden verheugd; anderen veel sceptischer.