Buitenland

Rusland weg uit overleg met Georgië

De Russen zijn gisteren weggelopen uit het overleg in Genève over Georgië. Dit heeft de Georgische president Michail Saakasjvili gisteren gezegd in Brussel. Een VN-woordvoerster in het Zwitserse Genève liet later weten dat de gesprekken voorlopig zijn „geëindigd.”

Buitenlandredactie
16 October 2008 11:10Gewijzigd op 14 November 2020 06:33

Volgens een EU-bemiddelaar wordt het overleg op 19 november hervat. Maar de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, Grigori Karasin, zei dat zijn land niet meer aan de vredesgesprekken meedoet als vertegenwoordigers van Zuid-Ossetië en Abchazië niet worden uitgenodigd.Georgië en Rusland waren gisteren achter gesloten deuren begonnen aan gesprekken over de afgescheiden delen van Georgië, Abchazië en Zuid-Ossetië. Het was het eerste overleg sinds de vijfdaagse oorlog tussen de twee in augustus. Volgens een Abchazische functionaris spraken Russen en Georgiërs niet rechtstreeks met elkaar.

Fotografen mochten geen opnames maken van delegatieleden toen die het gebouw van de Verenigde Naties betraden. „De gesprekken zijn privé en nogal gecompliceerd”, legde een woordvoerster van de VN uit.

Naast de VN namen ook de Europese Unie en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) aan de gesprekken deel. Volgens een EU-bemiddelaar waren er „procedurele moeilijkheden.”

Georgië deed begin augustus een poging Zuid-Ossetië, waar het sinds de onafhankelijkheid in 1991 geen gezag kon doen gelden, snel militair in te lijven.

De Blitzkrieg werd een militair debâcle door een Russische tegenaanval. Rusland heeft sindsdien Zuid-Ossetië en het West-Georgische Abchazië als onafhankelijk erkend. Moskou wil dat ook delegaties uit deze landstreken aan tafel komen zitten. Beide streken zijn sterk pro-Russisch en vanuit Abchazië werden eerder etnische Georgiërs verjaagd.

Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag bepaalde gisteren dat zowel Rusland als Georgië burgers in de separatistische regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië moet beschermen tegen etnisch geweld.

De hoogste rechtbank van de Verenigde Naties droeg beide landen op zorg te dragen voor de bescherming van de inwoners van de regio’s, die de inzet waren van een vijf dagen durende oorlog in augustus. Verder mogen zij humanitaire hulp niet belemmeren. De uitspraak van het hof is bindend, ook al beschikt het niet over de middelen om naleving ervan te garanderen.

De uitspraak werd gedaan op hetzelfde moment dat de eerste onderhandelingen tussen Georgië en Rusland sinds de oorlog in Genève spaak liepen.

Georgië had het hof verzocht Rusland te dwingen etnische Georgiërs te beschermen, maar de rechters waren van mening dat ook Abchazische en Zuid-Ossetische burgers in de gebieden gevaar lopen.

Na de oorlog ging Rusland over op de erkenning van Abchazië en Zuid-Ossetië als onafhankelijke landen. Georgië stapte naar het Internationaal Gerechtshof en verzocht om noodmaatregelen die een, volgens Tbilisi, twintig jaar durende campagne van etnische zuiveringen in de regio’s moeten stoppen.

Georgië toonde zich gelukkig met de uitspraak van het hof. Onderminister van Justitie Tina Boerjaliana ontkende dat de uitspraak dat alle burgers beschermd moeten worden een verwijt zou zijn aan het adres van Tbilisi. „In zijn oordeel moet het hof duidelijk maken dat de rechten van iedereen moeten worden gerespecteerd”, zei ze.

Ook Rusland was tevreden. „Dit is heel anders dan wat Georgië beweerde. Wij gaan uiteraard gewoon door met het naleven van onze verplichtingen”, aldus de Russische woordvoerder Roman Kolodkin.

  • Tekst past * Tekst past * Tekst past * Tekst past * Tekst past * Tekst past * Tekst past * Tekst past

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer