Les met doodskist in Nunspeetse klas
Een begrafenisondernemer uit Elburg heeft voor kinderen in het basisonderwijs een lespakket over de dood samengesteld. Een basisschool in Nunspeet gaat maandag met het materiaal bestaande uit onder meer een doodskist, in de klas aan de slag.
Dat meldde uitvaartondernemer Marianne Doornbos vanochtend. Samen met E. van Nieuwenhuijzen, die eerder op de afdeling educatie van het Gemeentemuseum Elburg werkte, stelde ze in een jaar tijd het pakket samen. De lessen zijn bedoeld voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Doornbos: „De dood is een moeilijk onderwerp in Nederland. Als je daar wat aan wilt veranderen, moet je bij de jeugd beginnen. Zij praten er veel makkelijker over dan volwassenen.”In basisscholen wordt wel aandacht aan de dood besteed, bijvoorbeeld bij het overlijden van een klasgenoot, aldus Doornbos. „Dan komt de GGD met boekjes langs. Wij willen echter dat er al eerder over gesproken wordt, zodat het onderwerp iets van zijn lading verliest.” In de doodskist zitten onder meer boekjes over rouwverwerking in andere culturen, in de muziek en in kleding. Onderdeel van de lessen is een bezoek aan het Boerderijmuseum De bovenstreek in Oldebroek. „Hier is de rouw goed te zien in de klederdracht.”
Maandag beginnen de lessen op de Montessorischool in Nunspeet. Doornbos introduceerde het lespakket onlangs op een ouderavond op de school. Niet iedereen was er enthousiast over, erkent ze. „Er waren ouders bij die niet wilden dat hun kinderen de lessen zouden bijwonen. Na de uitleg zijn ze bijgedraaid. Het zijn ook de onderwijzers -die bekend zijn met de leerlingen- die de lessen geven, niet wij.”
Doornbos hoopt dat ook andere basisscholen op de Noord-Veluwe het lespakket gaan gebruiken. Het Nederlands Uitvaart Museum heeft belangstelling getoond voor het project.