Wereldvoedseldag: 920 miljoen mensen hebben honger
Klimaatverandering en het gebruik van bio–brandstoffen. Dat zijn volgens de voedsel– en landbouworganisatie van de Verenigde Naties FAO de voornaamste redenen waardoor in de toekomst nog meer mensen honger zullen hebben. Donderdag is het voor de 27e keer Wereldvoedseldag en besteedt de FAO aandacht aan deze twee thema’s.
De voedsel– en landbouworganisatie denkt dat vooral kleine boeren in de problemen gaan komen door de klimaatverandering. Zij kunnen bijvoorbeeld een hogere waterstand of een kouder klimaat lastig de baas. Ook voor vissers en bosbouwers zullen de veranderende omstandigheden steeds vaker funest zijn voor hun oogst en dus hun leven.Bio–brandstoffen zorgen er volgens de FAO voor dat geteelde gewassen niet in hongerige monden verdwijnen, maar in de brandstoftanks van auto’s in het rijke Westen. Tussen 2000 en 2007 is het gebruik van bio–brandstoffen verdrievoudigd, goed voor 2 procent van het totale brandstofverbruik.
„Honger noemen we een stille moordenaar, omdat het de mensen besluipt", aldus een woordvoerster van de FAO in Rome. Wereldwijd zijn er steeds minder hongersnoden, maar hebben wel steeds meer mensen te weinig voedsel. „Mensen hebben dus niet tijdelijk last van een gebrek aan voedsel, maar zijn langdurig ondervoed".
Door de hoge voedselprijzen raakten sinds 2007 in recordtempo mensen in de problemen. Zeker 75 miljoen mensen kwamen in armoede terecht, waardoor ze onvoldoende of geen voedsel konden kopen. In totaal hebben wereldwijd nu meer dan 920 miljoen mensen honger, een sterke stijging ten opzichte van 1981, toen de FAO werd opgericht.
Die toename bewijst eens te meer dat alleen aandacht voor het probleem niet voldoende is, stelt de FAO, overigens samen met een flink aantal non–gouvernementele organisaties. Zolang overheden handelsrestricties opleggen, er geen voedsel beschikbaar wordt gemaakt voor de armen en kleine boeren geen hulp krijgen, is het einde van de honger volgens de FAO voorlopig nog niet in zicht.
„Aandacht is er eigenlijk genoeg", verzucht de zegsvrouwe. „Dit probleem moet gewoon eens opgelost worden". Helemaal geen aandacht voor het probleem is echter ook geen oplossing, zegt de FAO. En daarom gaat wereldvoedseldag ook dit jaar in circa 150 landen gepaard met veel ’leuke’ activiteiten die aandacht vragen voor honger. Mensen gaan hardlopen, gezamenlijk eten, er zijn congressen en vergaderingen en er wordt gevoetbald.
In Utrecht is in het kader van Wereldvoedseldag een groot debat met minister Gerda Verburg (Landbouw) en tv–presentator Bas Westerweel. De discussie zal vooral gaan over de hoge voedselprijzen. Een Zuid–Afrikaanse boerin en journaliste komen vertellen over de situatie in hun land.
In onder meer Den Haag, Enschede, Dordrecht en Breda serveren restaurants wereldmaaltijden. Deze maaltijden zijn bedoeld om te laten zien dat er voldoende voedsel is om iedereen ter wereld te voeden, maar dat de verdeling nu niet eerlijk is. Op elk bord ligt een eerlijk deel. Zo’n maaltijd is niet karig en kan zelfs uit drie gangen bestaan.