Binnenland

Tiengemeten voorbeeld succesvolle natuurontwikkeling

Ondanks alle financiële perikelen moet het belang van natuurontwikkeling niet uit het oog worden verloren. Die boodschap gaf Jan Jaap de Graeff, directeur Natuurmonumenten, woensdag op het eiland Tiengemeten.

ANP
15 October 2008 12:57Gewijzigd op 14 November 2020 06:33

De Graeff stond daar stil bij twintig jaar natuurontwikkeling en benadrukte dat het belangrijk is door te gaan om grotere en aaneengesloten natuurgebieden te maken. Tiengemeten werd een jaar geleden teruggeven aan de natuur en inmiddels „explodeert" de natuur er: bijzondere vogelsoorten duiken op en de eerste moerasvogel, de porseleinhoen, broedt er.De Graeff wees erop dat er de komende jaren nog 1,5 procent van de totale landbouwgrond moet worden omgezet in natuur. Hij begrijpt de weerstand bij mensen die hiervoor van hun land af moeten. „Maar ik verzet me als mensen zeggen dat je geen goede landbouwgrond moet opofferen voor natuur. Natuur is ook productie. Niet van euro’s, maar van rust, stilte en welzijn. En dat is volstrekt gelijkwaardig".

Door natuurontwikkeling, waarbij grond wordt teruggeven aan de natuur, komt goeddeels verloren gegane natuur terug. Tiengemeten, het laatste eiland in de drukke Rotterdamse regio, is door de vele vogelsoorten die er landen een beetje het Schiphol aan het worden voor vogelkijkers. „Grutto’s ontmoeten hier de bosruiters uit Scandinavië", weet beheerder Henk Maijer.

Hij geeft aan dat het eiland ook duidelijk een functie heeft voor bijvoorbeeld oeverzwaluwen en lepelaars in de omgeving. „We zien lepelaars hier foerageren, om hun jongen op Voorne te voeden. Ook de oeverzwaluwen die op de vaste wal broeden, komen hier mugjes halen voor de jongen. Zo krijg je gezonde populaties en versterken natuurgebieden elkaar. En dat is precies de opzet van de te maken Ecologische Hoofdstructuur(EHS), het netwerk van natuurgebieden".

De natuurorganisatie en vogelaars zijn blij dat vogels het eiland weten te vinden. Dat de eerste moerasvogel (porseleinhoen) er broedt, is een succes. Net als de waargenomen steltkluut, kwartelkoning en visarend. Ook de witwang– en witvleugelsterns zijn gesignaleerd. „Als dat op de internetpagina staat, is het vol op de pont hoor", weet Maijer. Daar komen zelfs vogelaars voor uit Frankrijk kijken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer