Economie

Stroopwafels voor hypotheekenquête

Raken ontwikkelingen op de ene beurs standhouders van de andere? Rondgang op Wegwijs 2008. „Een mens moet eten, toch?”

Riekelt Pasterkamp
15 October 2008 08:01Gewijzigd op 14 November 2020 06:33
De dramatische koersverliezen van de afgelopen dagen lijken niet door te dringen op de Utrechtse Wegwijsbeurs. Foto's RD, Anton Dommerholt.
De dramatische koersverliezen van de afgelopen dagen lijken niet door te dringen op de Utrechtse Wegwijsbeurs. Foto's RD, Anton Dommerholt.

De snelweg is een drama, Utrecht ligt deels overhoop en dus wordt de opening van de beurs dinsdagmorgen iets uitgesteld.Topmannen in nette pakken verdringen zich rond de koffie. Een plakje cake is er dit jaar niet bij. De crisis lijkt hier reeds doorgedrongen.

Mooie woorden burgemeester Van de Groep van Bunschoten-Spakenburg. Zijn dorp, bekend van „vis en koek”, staat in de kijker. Dat kost „enkele duizenden” euro’s. Het komt volgens Van de Groep uit een gemeentepotje voor representatie. „We hopen dat dit de beste beurs ooit wordt.”

Dat wil Gerrit-Jan Schulp van Erdee Beursorganisatie natuurlijk ook. Maar hij kampt dit jaar met een onduidelijke planning van het ministerie van Onderwijs, waardoor niet alleen de regio Noord maar ook scholen in Rotterdam, Dordrecht en Gorinchem deze week geen herfstvakantie hebben. „We proberen dat te ondervangen met de avondopening, woensdag tot 20.00 uur.”

Of Wegwijs dit jaar door de psychologische grens van de 80.000 bezoekers heen breekt, durft Schulp niet te zeggen. „Het record dateert van eind jaren negentig. Het ligt aan zo veel factoren.”

Zoals het weer. Dat is dinsdag aan het begin van de middag opperbest. Buiten is het beter dan binnen. Al is daar weer een ijsbaan. En echt ijs. Lange rijen vormen zich voor de toonbank van Glace Superieure. Dat worden zwarte cijfers voor de ijsmakers uit Groot-Ammers.

Viool

Dringen de dramatische koersverliezen van de afgelopen dagen door op de Utrechtse beursvloer? Dick van Luttikhuizen van Uitgeverij Den Hertog denkt van niet. „En al zou het, dan kopen de mensen geen tien maar vijf boeken.”

Zo werkt het niet bij de Kamper viool- en cellobouwer André van Putten. Op een halve viool valt niet te spelen. De aanschaf van een prijzig instrument kan door het zware weer op de lange baan terechtkomen. Een glimmende folder voor kerstpakketten van een collega-ondernemer op Wegwijs verdwijnt bij Van Putten snel in de prullenbak. „Ik heb trouwens maar één werknemer.”

Meer muziek bij het Urker visserskoor Crescendo. De stoere Urkers onder leiding van Louwe Kramer („cd’s en vis zijn onze vaste exportproducten”) komen voor het eerst in hun bestaan met een dvd, een schijfje met fraaie beelden van zingende Urkers op de haven en bij de vuurtoren. Bijna allemaal houden ze de handen genoegzaam gevouwen op hun buik.

Secretaris Jan Zeeman maakt duidelijk dat het best een groot project is voor zijn koor. Ook in financieel opzicht? Zeeman, op fluistertoon; „We hadden hier net een Urker die met z’n geld bij Icesave zit. Niet fijn.”

Auto’s dan, hoe gaat het daarmee? Hebben kelderende aandelenkoersen effect op de aanschaf van blik?

Bij Van der Woude auto’s is net een tweedehands Renault Megane Scenic verkocht. „De klant liep er hier tegenaan en rekende meteen af”, zegt Karel Hoogendijk. „Mensen willen toch rijden, gaan toch met het gezinnetje weg.”

De royale zevenzitter maakt op de beursvloer plaats voor een andere auto. Tijdens de vorige Wegwijs verkocht Hoogendijk zeven automobielen. Genoeg om de investering te rechtvaardigen. „Je krijgt een stuk naamsbekendheid.”

Kaneel

Koopjes halen kan bij ’t Stoepje. Speculaaspakket 5 euro, snoeppakket 6 euro. „Krentenbollen, gevulde koeken, kwarkbroodjes met kaneel en dat allemaal in een slangenlederen tas”, somt Jaap van Leeuwen op.

De geel-rode kraam is zo weggeplukt van de markt. „We staan op maar liefst 900 plekken.” De Bunschoter bakkers produceren 1800 broden per uur. Van een dreigende recessie dringt in de bakkerij niets door. „Mensen willen eten, moeten eten en mogen zichzelf best een beetje verwennen. De graanprijzen zijn gelukkig weer aan het dalen.”

Iemand die „heel veel vragen” krijgt is Joost van Rijsbergen van Binnendijk & van Rijsbergen uit Katwijk. „Mensen willen weten of hun geld veilig is. Nou, in IJsland dus even niet. We adviseren hen graag. Pas zette een kerkenraad zes ton op een rekening. Die heb ik wel even gebeld.”

Wie bij de financiële adviseurs tijdens de beurs een hypotheekenquête invult krijgt twee stroopwafels mee. Zoethoudertje? Stroop om de mond? „Van de honderd ingevulde formulieren kun je er 95 weggooien. De vijf die goed zijn pak je op.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer