Binnenland

IJsselmeerziekenhuizen verdeeld over toekomst

De vraag welke toekomst de IJsselmeerziekenhuizen moeten inslaan, verdeelt het personeel en de interim-directie tot op het bot.

Regioredactie
15 October 2008 09:13Gewijzigd op 14 November 2020 06:33
LELYSTAD - De vraag welke toekomst de IJsselmeerziekenhuizen moeten inslaan, verdeelt het personeel en de interim-directie tot op het bot. Foto ANP
LELYSTAD - De vraag welke toekomst de IJsselmeerziekenhuizen moeten inslaan, verdeelt het personeel en de interim-directie tot op het bot. Foto ANP

Dinsdagmiddag kwamen de ondernemingsraad en het medisch stafbestuur bijeen met als doel een eigen toekomstplan samen te stellen. Daartoe hadden zij de hulp ingeroepen van Aysel Erbudak, de uit Turkije afkomstige zakenvrouw die eerder het noodlijdende Slotervaartziekenhuis in Amsterdam uit het slop haalde en sindsdien deze organisatie leidt.De raad van bestuur, die niet bij de bijeenkomst van gistermiddag was betrokken, reageerde ontstemd op het initiatief om Erbudak om raad te vragen. Een woordvoerster van het ziekenhuis wijst erop dat het initiatief berust bij de door het ministerie van Volksgezondheid aangestelde commissie onder leiding van adviseur L. Lodewick. Deze zal naar verwachting volgende week bekendmaken op welke manier de problemen in het noodlijdende ziekenhuis kunnen worden aangepakt.

Daarbij zijn nog geen onomkeerbare besluiten genomen, benadrukten de IJsselmeerziekenhuizen gisteravond. „Alle in ons ziekenhuis geïnteresseerde partijen kunnen zich met een concreet en onderbouwd voorstel tot de commissie-Lodewick wenden. Niet alleen verantwoorde zorg maar ook werkgelegenheid is van belang.”

Een maand geleden sloten de ziekenhuizen op last van de Inspectie voor de Gezondheidszorg hun operatiekamers vanwege het verhoogde infectierisico’s dat de patiënten in deze ruimten liepen. De luchtzuivering van de operatiekamers bleek al maanden problematisch te zijn. Als gevolg van deze affaire moest topman Gersji Rodrigues Pereira zijn functie neerleggen. Hij zou het defect hebben verzwegen, zowel tegenover de raad van toezicht als tegenover de medische staf.

Interim-bestuurder N. Hoefsmit verklaarde de ziekenhuizen, die met veel meer problemen dan alleen een ondermaatse zorg bleken te kampen, kort na zijn aantreden „technisch failliet.” Volgens hem staan de ziekenhuizen op dit moment al voor 8 miljoen in de rode cijfers en lopen zij per week waarin de operatiekamers gesloten blijven nog eens 3 ton aan inkomsten mis. Hoefsmit verklaarde verder dat voor de ziekenhuizen in hun huidige vorm, waarbij de vestigingen in Emmeloord en Lelystad beide geacht worden volwaardige basiszorg te leveren, geen bestaansrecht meer is.

Zijn uitlatingen vormden voor het personeel mede aanleiding in actie te komen. De komende dagen verspreiden zij huis aan huis een protestbrief met het verzoek of bewoners van Flevoland deze willen doorsturen naar Den Haag. „Help ons, laat het ziekenhuis niet verdwijnen. Het kunnen leveren van ziekenhuiszorg in dit uitgestrekte gebied is absoluut noodzakelijk”, aldus de brief.

Drie ziekenhuizen in Almere, Harderwijk en Sneek, die sinds het sluiten van de operatiekamers garant staan voor de acute zorg in de regio, spraken eerder deze week de verwachting uit dat zij als eerste bij eventuele onderhandelingen over een overname van het ziekenhuis zullen worden betrokken. „Wij gaan ervan uit dat u niet in gesprek zult gaan met andere partijen om tot een langetermijnoplossing te komen, maar dat u ons daartoe als eerste de gelegenheid wilt geven”, schreven de drie bestuursvoorzitters in een brief aan interim-bestuurder Hoefsmit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer