Economie

Washington volgt voorbeeld Europa

De Verenigde Staten zijn van plan 250 miljard dollar te steken in negen grote Amerikaanse banken.

Van onze correspondent
14 October 2008 10:40Gewijzigd op 14 November 2020 06:32

Minister van Financiën Paulson legde zijn plan gisteren voor aan de leiders van de betreffende banken (Bank of America, Bank of New York, Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Merrill Lynch, Morgan Stanley, Wachovia en Wells Fargo). De injectie moet de vastgelopen kredietmarkt weer op gang helpen.De nieuwe plannen betekenen een belangrijke wijziging in de crisisaanpak van de Amerikaanse overheid. Washington volgt hiermee het voorbeeld dat Europa -en vooral Groot-Brittannië- eerder gaf.

Paulsons plan is niet vrijwillig. De banken worden gedwongen geld te aanvaarden in ruil voor onder meer aandelen. Door de investering kan de regering strenger toezicht uitoefenen op het reilen en zeilen van de belangrijkste financiële instituten van het land.

De 250 miljard dollar moet komen uit een reddingsfonds van ruim 800 miljard dollar waaraan het parlement onlangs zijn goedkeuring gaf.

Verschillende economen in de VS reageerden positief op het plan, hoewel er nog verschillende vraagtekens zijn. „Hoe heeft Paulson de banken geselecteerd waarin hij investeert?” vroeg Adam Posen van het Peterson Institute for Economic Studies in Washington zich af. „Wat zijn de voorwaarden voor die investering en hoe denkt Washington deze investering weer terug te krijgen? Of is deze stap van de overheid het begin van een langetermijnparticipatie in de financiële sector?”

Washington vermijdt zorgvuldig het woord ”nationalisatie”, ook al is daarvoor nu in totaal al meer dan 1 biljoen dollar gereserveerd. „Nationalisatie is hier een vies woord, maar zo’n massale overheidsbemoeienis komt vaker voor dan menig politicus zou willen”, aldus Richard Sylla, economisch historicus van de universiteit van New York. „Na de crisis in de jaren dertig van de vorige eeuw investeerde Washington in 6000 banken. Dat gebeurde opnieuw tijdens de crisis rond de spaarbanken in de jaren tachtig. En er zijn nationalisaties geweest in oorlogstijd van bijvoorbeeld de staalindustrie en de transportsector.”

Wall Street en de beurzen wereldwijd reageerden gisteren positief op de maatregelen van Europa en Washington. Paul Krugman, de kersverse Nobelprijswinnaar voor de economie, denkt echter niet dat het plan verder afglijden in een wereldwijde crisis kan voorkomen. De hoogleraar economie aan de Princetonuniversiteit verwacht een „ernstige recessie, omdat de crisis al te veel schade heeft aangericht.” Desondanks was Krugman positief over de Europese en Amerikaanse maatregelen. Wel leverde hij kritiek op het feit dat Washington in feite nog steeds niets doet aan de oorzaak van de crisis. „Die ligt namelijk in de zwakke hypotheken die leiden tot gedwongen verkopen. Zij hebben weer implosie van de huizenmarkt tot gevolg. Pas als die vicieuze cirkel wordt doorbroken, kan de financiële sector gesaneerd worden”, meent Krugman.

url verwijzing web (u689(refdag.nl/kredietcrisis.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer