Brown: Komende dagen cruciaal
De komende dagen zijn cruciaal voor de wereldeconomie, waarschuwde de Britse premier Gordon Brown maandag in Londen. Brown roept de wereldleiders op tot een nieuwe Bretton Woods Conferentie, berichtten Britse media.
In het Amerikaanse hotel Bretton Woods in New Hampshire werd in 1944 een historisch akkoord gesloten tussen ruim veertig landen om de wereldeconomie na de Tweede Wereldoorlog op orde te krijgen. Om roekeloos economisch handelen tegen te gaan, was er bijna dertig jaar lang een systeem van vaste wisselkoersen en werd de waarde van de dollar gekoppeld aan het goud. De overeenkomst legde de basis voor de oprichting van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank.Volgens Brown is een nieuwe conferentie nodig om het internationale financiële systeem drastisch te hervormen. „Alleen door wereldwijde actie kunnen we het vertrouwen volledig herstellen dat nodig is om de internationale financiële orde op te bouwen", aldus de premier.
„Tijdens de Tweede Wereldoorlog dachten vooruitziende leiders als de Amerikaanse oud–president Franklin Roosevelt en de Britse ex–premier Winston Churchill na over een kader voor de toekomst", aldus Brown. „Met dezelfde moed en vooruitziende blik als die grondleggers moeten we het internationale financiële systeem nu hervormen rondom transparantie, integriteit, goed huizenbeleid en samenwerking over de landsgrenzen heen".
Brown zou het IMF graag omgevormd zien tot een soort wereldwijde centrale bank. Daarnaast zou er gesproken kunnen worden over maatregelen die transparantie in het financiële systeem moeten bevorderen, aldus Britse media.
Browns uitspraken laten zien dat hij de crisis benadert alsof het een militair conflict betreft, meldt The Daily Telegraph. De krant bericht dat Brown een ’oorlogskabinet’ heeft samengesteld van ministers die het beleid in Groot–Brittannië moeten coördineren. De premier reist woensdag naar Brussel om verder te praten met Europese leiders over een gecoördineerde wereldwijde aanpak van de financiële crisis.
Brown heeft internationaal applaus geoogst voor zijn directe aanpak. „Brown en minister Alistar Darling (Financiën) zijn bepalend in de wereldwijde reddingsoperatie, de rest volgt slechts", zei de Nobelprijswinnaar voor Economie 2008, Paul Krugman. De Amerikaan prees de regering–Brown voor haar combinatie van duidelijkheid en besluitvaardigheid.