Buitenland

Britse militairen doen werk van brandweer

Britse militairen hebben donderdag geworsteld met verouderd materieel terwijl ze probeerden het werk van het stakende brandweerpersoneel zo goed mogelijk over te nemen.

Buitenlandredactie
15 November 2002 09:29Gewijzigd op 13 November 2020 23:56
MANCHESTER - Een militaire brandweerploeg moest donderdag blussen bij een ‘burgerbrand’. Omdat de gewone brandweer staakt voor een hogere vergoeding, moest de militaire brandweer uitrukken om een brand in een vuurwerkopslag te blussen. In heel Groot-Bri
MANCHESTER - Een militaire brandweerploeg moest donderdag blussen bij een ‘burgerbrand’. Omdat de gewone brandweer staakt voor een hogere vergoeding, moest de militaire brandweer uitrukken om een brand in een vuurwerkopslag te blussen. In heel Groot-Bri

In de eerste achttien van de 48 uur dat de brandweerlieden het werk neerleggen, kwamen drie bejaarden om het leven bij brand in hun huizen. In zeker één geval onderbraken stakende brandweerlieden hun actie om hulp te bieden. Volgens de autoriteiten bestaat er geen verband tussen het overlijden van de bejaarden en de staking. Ook een vierde persoon van wie verder niets bekend is gemaakt, overleed donderdag door een brand. De taken van de brandweer zijn overgenomen door het leger.

De ouderen stierven in alle drie gevallen nadat zij al uit hun brandende huis waren gehaald en overgebracht naar het ziekenhuis. Bij twee incidenten verbraken de stakers overigens hun actie, en voegden zich bij de militairen voor de reddingsactie. Ook bij een klein aantal ernstige auto-ongelukken onderbrak de brandweer haar staking.

De soldaten volgden de afgelopen tijd speciale trainingen om de taak van de brandweer te kunnen overnemen. Hun dienstverlening is echter veel beperkter dan die van de brandweer. Zo moeten de soldaten gebruikmaken van ouderwetse militaire bluswagens die bekend staan als ”groene godinnen”, omdat er voor aanvang van de staking niet genoeg tijd was om te oefenen met de moderne apparatuur van de brandweer.

De brandweerlieden eisen een loonsverhoging van 40 procent en gingen niet akkoord met de verhoging van 11 procent, verspreid over twee jaar, die de regering woensdag bood. De brandweer heeft gewaarschuwd dat, als de eis niet wordt ingewilligd, nieuwe stakingen van telkens acht dagen zullen volgen op 22 november, 4 december en 16 december.

In het conflict leek het standpunt van de regering, die woensdag waarschuwde dat de brandweerstaking levens van Britten in gevaar kon brengen, zich donderdag te verharden. Vice-premier John Prescott waarschuwde dat de regering zaken die nu niet ter discussie staan in de onderhandelingen zal inbrengen als de brandweerlieden hun dreigement van achtdaagse stakingen waarmaken.

De metro van Londen sloot 22 stations omdat de veiligheid als gevolg van de stakingsactie van de brandweer niet gewaarborgd zou zijn. Enkele machinisten weigerden uit te rijden om veiligheidsredenen. In het hele land had de politie handenvol werk aan valse alarmmeldingen.

Een brand in een opslagplaats voor vuurwerk nabij het centrum van Manchester noopte brandweerlieden tot een korte onderbreking van hun staking. Ze waren snel ter plaatse en haalden een persoon uit het gebouw. Daarna lieten ze het brandende pand over aan militairen. Twee mensen, onder wie een brandweerman, liepen lichte verwondingen op.

In heel Groot-Brittannië moeten circa 30.000 soldaten nu het werk opknappen van 56.000 brandweerlieden. Zij worden bijgestaan door enkele honderden deeltijd-brandweermannen die niet meestaken. Veel valse brandmeldingen bemoeilijken het werk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer