Brandweer: Geen algeheel verbod op kerstbomen
Met een algeheel verbod op kerstbomen schiet de gemeente op het maatschappelijk vlak tekort. D. Berghuijs, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Brandweerkorpsen (NVBK), vindt dat er juist een goede balans tussen veiligheid en gezelligheid moet worden gevonden.
Berghuijs, tevens brandweercommandant van Rotterdam, reageert hiermee op het TNO-rapport over de brandveiligheid van kerstversieringen. Het rapport is opgesteld na de brand in Volendam. De Rotterdamse commandant kent het TNO-rapport niet in detail, maar dat kerstbomen en -takken niet brandveilig te maken zijn, wist hij eigenlijk al. „Daarom heb ik alle begrip voor een algeheel verbod op kerstversieringen. Maar je moet niet voorbijgaan aan de maatschappelijke functie die de kerstboom al eeuwen heeft vervuld."
Onderzoeker F. Paap van het TNO stelt dat kerstbomen en andere kerstversieringen in openbare ruimten zijn verboden. Hij baseert zich hierbij op het model bouwverordening van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). In deze verordening staat een richtlijn die geldt ten aanzien van stoffering en versiering. Volgens Paap voldoet kerstversiering niet aan de normen die voor algemene versierselen gelden.
Een woordvoerster van de VNG kan nog geen uitspraak doen over de commotie rond het wel of niet verbieden van kerstversieringen. De organisatie heeft het rapport van het TNO nog niet ontvangen. De VNG stelt wel dat de richtlijnen van de bouwverordening vrij algemeen zijn en dat gemeenten de regels zelf moeten invullen, afgesteld op hun lokale situatie.
Niet in de ban
In Amsterdam is de kerstboom bijvoorbeeld niet in de ban gedaan. Dit blijkt uit de regels voor versieringen die de Brandweer Amsterdam onlangs in een advertentie publiceerde. Takken en doeken aanbrengen op het plafond raadt de brandweer daar wel af omdat impregneren niet voldoende effect heeft. Tussen de plafondversiering en de vloer moet minstens 2,5 meter ruimte zijn. Verder moeten spots of ander warm wordende apparatuur vrijgehouden worden van versiering. Ook ballonnen met brandbaar gas zijn verboden.
In Rotterdam heeft het korps net als vorig jaar een ‘feestbrief’ gestuurd naar alle horecagelegenheden en andere maatschappelijke ruimten. Hier geldt in ieder geval een verbod op brandbare versiering in de vluchtwegen.
De brandweer van Deventer stuurt wel brieven naar horeca-eigenaren, scholen, kerken en overheidsgebouwen waarin het verbod op kerstbomen en -takken staat. Op verzoek komt de brandweer wel kijken of er met strenge veiligheidsmaatregelen, zoals een afzetting rondom, een uitzondering kan worden gemaakt.
Geen blauwspar
De Tilburgse horecabedrijven en beheerders van openbare gebouwen mogen geen blauwsparren plaatsen. Volgens de brandweer daar is het onmogelijk deze boomsoort te impregneren met een brandvertragend middel. De gemeente Eindhoven geeft zijn uitbaters het advies helemaal geen versieringen aan te brengen. Indien ze daar toch toe besluiten mag dit alleen als de versiering geïmpregneerd is door een erkend bedrijf.
Het NVBK kwam vandaag met een advies voor de korpsen. „Dat is slechts een advies omdat elke gemeente autonoom is en zelf de regelgeving in moet vullen", aldus Berghuijs.