„Belegger moet door zure appel heen bijten”
Het is logisch dat de steunmaatregel van de Nederlandse overheid vrijdag niet voor rust op de beurs heeft gezorgd. „Het is niet de bedoeling van de maatregel dat de beurs erdoor wordt opgekrikt.”
Dat stelde hoogleraar economie Lans Bovenberg van de Universiteit van Tilburg (UvT) gisteren. „Beleggers moeten door de zure appel heen bijten.”Bovenberg vindt dat de regering er verstandig aan heeft gedaan om 20 miljard euro uit te trekken als steun aan de financiële sector in Nederland. „Deze maatregel is voor ondernemers en spaarders, maar niet voor aandeelhouders”, aldus Bovenberg in reactie op de zware verliezen op de beurs in Amsterdam. „Aandeelhouders worden nu juist geconfronteerd met de risico’s die ze hebben gelopen.”
Dat geen enkele Nederlandse bank of verzekeraar tot dusver heeft aangegeven gebruik te willen maken van de regeling, vindt hij begrijpelijk. „Wellicht hebben ze het nu niet nodig, maar over een paar dagen misschien wel. Het is een orkaan momenteel. Het is fijn dat het geld beschikbaar is.”
De volgende stap zou volgens Bovenberg moeten zijn dat bedrijven hun slechte leningen afschrijven en dat aandeelhouders zo snel mogelijk door de zure appel heen bijten. „Op dit moment moeten markten uitzieken om vervolgens weer vertrouwen te krijgen in elkaar.”
De handel stilleggen op de beurs in Amsterdam, zoals al gebeurde in onder meer Wenen en Moskou, is volgens Bovenberg een slecht idee. „Dat is je kop in het zand steken”, aldus de econoom. „Dan is er minder informatie waarop je je kunt baseren. Nu blijkt in ieder geval hoe de markt denkt over financiële instellingen. Aan de beurskoersen hebben we bijvoorbeeld gezien dat er bij Fortis iets niet in de haak was. Daardoor kon op tijd worden ingegrepen.”
Bovenberg voorziet een recessie „waar we over een jaar of twee wel weer uitkruipen. We hebben een grote les geleerd uit de jaren dertig. Daarom pompen we nu geld in de economie”, aldus de hoogleraar. „Het marktsysteem geeft kansen om te experimenteren en daar horen fouten bij. We leren continu.”
Hij verwacht dat het huidige kapitalistische systeem enigszins wordt aangepast door deze crisis. „Bij het bankwezen zal bijvoorbeeld het belang van rekeninghouders boven dat van aandeelhouders en het management worden gezet.”