Consument

Eerst de botter, dan de boeken

Hoe krijg je een botter, een ijsbaan, honderden standhouders, duizenden boeken en tienduizenden bezoekers bij elkaar in de hallen van de Jaarbeurs in Utrecht? Door de lijntjes goed uit te zetten

Riekelt Pasterkamp
10 October 2008 17:05Gewijzigd op 14 November 2020 06:31
Voordat een beurs is opgebouwd, komt er heel wat kijken. Ook bij de zeventiende editie van Wegwijs. Vrijdagmorgen wordt de gemeentebotter van Bunschoten Spakenburg, de BU 210, op een oplegger de Jaarbeurshallen ingereden. Het gevaarte voer op eigen kracht
Voordat een beurs is opgebouwd, komt er heel wat kijken. Ook bij de zeventiende editie van Wegwijs. Vrijdagmorgen wordt de gemeentebotter van Bunschoten Spakenburg, de BU 210, op een oplegger de Jaarbeurshallen ingereden. Het gevaarte voer op eigen kracht

Vijf van de twaalf Jaarbeurshallen vult Wegwijs 2008. De zeventiende editie alweer.Voordat dinsdag om 10.00 uur de eerste bezoekers naar binnen kunnen stromen, komt er heel wat kijken. „In drie dagen tijd wordt in feite een compleet dorp opgebouwd”, zegt Gerrit-Jan Schulp (32) van Erdee Beursorganisatie. Samen met Annemarie Heijkamp, Mark Meuleman en Wim de Ruiter tekent hij voor de organisatie van Wegwijs 2008.

De voorbereidingen voor een beurs beginnen eigenlijk direct na de vorige keer. Wegwijs is om de anderhalf jaar, de ene keer in het voorjaar, de andere keer in de herfst. De laatste editie, die van februari 2007, werd bezocht door 77.800 mensen.

Met 260 standhouders is de beurs van volgende week „vol”, aldus Schulp. „Het is altijd goed om te zien hoe alle lijntjes die we de afgelopen maanden hebben uitgezet hier in Utrecht bij elkaar komen.”

Hij staat vrijdagmorgen in een nog lege hal 1. Zojuist is de gemeentebotter van Bunschoten-Spakenburg, de BU 210, op een oplegger naar binnen gereden. Het gevaarte voer op eigen kracht naar Utrecht en werd gistermorgen vroeg door een kraan uit het water gehaald. „Het is de blikvanger van de gemeente.”

De botter moest als eerste naar binnen. „Pas daarna kunnen de standbouwers aan de gang.” De opbouw van de honderden stands startte gisteren en loopt vandaag en maandag door. Van ’s ochtends acht tot ’s avonds tien.

Hal 1 is een soort mierennest. Overal zijn mannen -er zijn maar weinig vrouwen- in de weer met hout en vloerbedekking. Bij de stand van Vakantiepark De Heigraaf verrijst een huisje dat vroeger dienstdeed als postkantoor in Woudenberg. Na Wegwijs gaat het naar het vakantiepark. Binnen staat een heus bad op pootjes.

Vanuit het huisje is er zicht op de ijsbaan. Die ligt dit jaar voor de tweede keer op Wegwijs. Een vloer van 600 vierkante meter. „Die leggen we in twee uur neer”, zegt Jochem Feldberg, directeur van Ice-World uit Baarn.

De vloer bestaat uit aluminium buizen waar bij een temperatuur van min 10 graden glycol doorheen stroomt. Over de buizen komt water dat in een nacht bevriest. „We kunnen letterlijk over één nacht ijs gaan”, zegt Feldberg met een glimlach. Ice-World heeft voor de Wegwijsbezoekers 250 paar schaatsen klaarstaan. „Sinds 1997 hebben we in Nederland geen natuurijs meer gehad. Veel kinderen en ouderen vinden dit ontzettend leuk.”

Waagstuk
Wegwijs 2008 wordt alweer de zeventiende editie. De eerste Wegwijsbeurs was in 1984. Het idee kwam van Piet Braal, toenmalig hoofd acquisitie bij het Reformatorisch Dagblad. Een beurs voor de achterban van de krant leek hem wel wat. Het waagstuk trok destijds rond de 40.000 bezoekers.

Na het vertrek van Braal bij het RD, eind jaren tachtig, kreeg Dirk van Voorthuijsen de beurs op z’n bordje. Sinds die tijd was hij de motor achter Wegwijs, die om de anderhalf jaar in Utrecht wordt gehouden en kan rekenen op tussen de 70.000 en de 80.000 bezoekers. Later kwam daar ook de jaarlijkse beurs Naar Buiten bij, die in de zomervakantie wordt gehouden.

Beide beurzen zijn in handen van de Erdee Beursorganisatie, een onderdeel van de Erdee Media Groep.

Hoogtepunten voor deze editie van Wegwijs zijn volgens Gerrit-Jan Schulp het themaplein over zestig jaar Israël, het „unieke verhaal” van Ralph Tuijn, de roeier die in zijn eentje de Stille Oceaan overstak, de Banenmarkt en de presentatie van de vissersgemeenschap Bunschoten-Spakenburg.

Nieuw is de extra lange openingstijd. Woensdag is de beurs tot 20.00 uur open. Ook nieuw is de situatie bij de ingang van de Jaarbeurs. „Bezoekers staan soms al om halftien voor de deur. Ze moesten voorheen wachten op de kaartcontrole en konden om tien uur naar binnen. Nu wordt hun kaartje vooraf gecontroleerd, zodat ze sneller door kunnen lopen.”

Top
Maandag is de aanvoer van verkoopmateriaal: kleding, boeken, orgels. Schulp -het is zijn negende beurs- vindt het iedere keer weer een fraai proces. „Bij iemand als boekhandel Den Hertog is de logistiek goed geregeld. In hun magazijn in Houten staat alles klaar en komt precies op tijd hier naar binnen. Ver voor de opening zijn ze klaar.”

Voor de Jaarbeurs is Wegwijs een vertrouwde klant. „De beurs staat bij ons aan de top”, zegt accountmanager Marjolein Jacobs van de Jaarbeurs. „Qua bezoekers is het voor ons een belangrijk evenement. Het past in onze gedachte van de Jaarbeurs als plaats waar mensen van heinde en verre naartoe komen om elkaar te ontmoeten, als een dorpsplein. We zijn er trots op dat we Wegwijs mogen ontvangen.”

Beurzen, congressen, vergaderingen, evenementen en musicals zijn thuis in de Jaarbeurs. Elf multifunctionele hallen met 100.000 vierkante meter vloeroppervlakte, en zeven etages vergader- en congresruimte staan ter beschikking. Volgens Jacobs kijkt de Jaarbeurs „met grote zorgvuldigheid” naar de samenloop van verschillende beurzen. „Bezoekers moeten geen aanstoot hoeven nemen.”

Wegwijs 2008 moet de Jaarbeurshallen volgende week delen met de Kampeer- en Caravanbeurs. Daar komen ieder najaar zo’n 50.000 bezoekers op af. Schulp is niet bang dat de mensen elkaar voor de voeten zullen lopen. „Het is hier groot genoeg.”

Een bestelbus met aanhanger rijdt hal 3 binnen. Op de aanhanger staat een glimmende Oud Huyzersloep. „Die zitten in de verkeerde hal”, zegt Schulp. „Vorig jaar stonden ze in 3, nu in hal 1.” En weg is hij, om de standhouder de weg te wijzen.

Meer informatie: www.wegwijs.nu

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer