Binnenland

Ambtsgebed Ede krijgt andere tekst

Het ambtsgebed in Ede krijgt definitief een andere tekst. De gemeenteraad van Ede heeft een tekstwijziging, gemaakt door burgemeester R. Robbertsen, donderdag aanvaard. Zowel de fractie van de SGP als de grootste tegenstander van het ambtsgebed, GroenLinks/Progressief Ede, vond de nieuwe tekst maar niets.

Van onze correspondent
15 November 2002 08:12Gewijzigd op 13 November 2020 23:56

Uit het oude ambtsgebed zijn onder andere de zin „wij erkennen dat wij zonder U niets vermogen” en het „verhoor ons om Jezus’ wil” geschrapt. Het ambtsgebed begint nu met de aanhef „Barmhartige God” en vraagt nog steeds om wijze besluiten die tot Gods eer zijn.

In een vergadering op 4 juli stemde het CDA onverwachts voor een wijziging van de tekst. CDA-fractievoorzitter R. Kremers zei toen zich geraakt te voelen door het feit dat GroenLinks/Progressief Ede-raadslid J. van der Panne zich buitengesloten voelde tijdens het uitspreken van het gebed. Kremers was uitermate tevreden met de nieuwe versie. „Dit getuigt ervan dat u een betrokken burgemeester bent. Deze tekst doet recht aan de Edese verhoudingen.”

Van der Panne zelf was minder gelukkig met de nieuwe tekst. „Er is nu niet aan de vraag van de raad voldaan. Met deze tekst voel ik me nog steeds buitengesloten.” Van der Panne diende daarop een amendement in om de woorden „Barmhartige God” en de bede om wijze besluiten die tot Gods eer zijn, te schrappen. Robbertsen vond dat geen goed idee. „De raad is het erover eens dat het ambtsgebed moet blijven. Zoals u het voorstelt, is het geen gebed meer. Ik ben van mening dat iedereen in de raad zich hierin nu moet kunnen vinden.”

Volgens SGP-fractievoorzitter L. Kisteman is dat niet juist. „De SGP herkent zich er niet meer in. We gingen ervan uit dat er wat verouderde woorden of de zinsbouw aangepast zou worden. Nu is de zinsnede over de almacht van God geschrapt. We missen daarnaast de afhankelijkheid van God in het gebed. Het is gebed is nu onduidelijk, iedereen kan zijn invulling eraan geven. Laat duidelijk uitkomen dat we bidden tot de drie-enige God, de Schepper en Onderhouder van hemel en aarde.” Kisteman haalde een briefschrijver aan. „Dit is te veel water bij de wijn. Een compromis waar geen compromis mogelijk is.”

Ook ChristenUnie-fractievoorzitter H. Schipper vond de nieuwe tekst een verschraling en had gerekend op een gebed met modernere taal. „Voor ons hoefde de aanpassing niet.” Toch stemde de ChristenUnie in met de wijziging. „Na veel interne discussies gaan we akkoord. De ChristenUnie-fractie kan met het ambtsgebed nieuwe stijl meebidden.” Schipper meldde na afloop van het debat dat er toch niet meer uit te halen was.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer