OR: Fusie Philadelphia kwam te snel
De financiële problemen bij Stichting Philadelphia Zorg zijn ontstaan doordat de organisatie afgelopen april te snel in zee ging met de Evean Groep en Woonzorg Nederland. De reorganisatie die Philadelphia moest klaarmaken voor een fusie met deze organisaties was nog lang niet voltooid.
Dat zegt voorzitter E. J. van Dalen van de ondernemingsraad van Philadelphia. Onder zware druk van deze raad legde Philadelphiatopman F. Brink dinsdag zijn functies neer.De reorganisatie met de codenaam Organisatie 2008 moest de bestuurbaarheid van Philadelphia na de fusie waarborgen en was tevens bedoeld om de kleinschaligheid van haar zorg- en dienstverlening te behouden. De 27 werkregio’s van de organisatie zouden daartoe opgaan in vijf rayons. Ook het werkproces binnen Philadelphia (gehandicaptenzorg) moest worden afgestemd op dat van de Evean Groep (thuiszorg). De totale reorganisatiekosten begrootte Philadelphia op 4,2 miljoen euro, aldus het jaarverslag 2007. De uiteindelijke kosten vielen fors hoger uit.
De fusie hield de medezeggenschapsraden binnen Philadelphia verdeeld. De ondernemingsraad en de participatieraad adviseerden negatief uit vrees dat fusie en reorganisatie zouden samenvallen. De cliëntenraad voor cliënten met een beperking en de cliëntenraad ouderenzorg waren gematigd positief.
Volgens Brink kon de fusie, die op 8 april tegen de wens van een Kamermeerderheid in zijn beslag kreeg, geen uitstel lijden. „Je zou eigenlijk eerst de reorganisatie moeten afhandelen en dan pas met een fusie aan de slag gaan. Maar dat was helaas niet mogelijk. Als de trein langskomt, moet je instappen”, zegt hij in het Jaarbeeld 2007.
De uit de fusie ontstane zorgaanbieder Espria telt 37.000 medewerkers en heeft een omzet van meer dan 1,3 miljard euro per jaar. Twee van de drie samenwerkingspartners zijn echter zwaar verlieslijdend. De Evean Groep sloot 2007 af met een tekort van ruim 5 miljoen euro, Philadelphia zelf leed het afgelopen halfjaar een verlies van bijna 9 miljoen.
Ook thuiszorgorganisatie Kruiswerk West-Veluwe bleek na in 2006 te zijn overgenomen door Philadelphia in 2007 verliesgevend. De organisatie sloot 2007 af met een verlies van 1,3 miljoen euro.
Diverse vakorganisaties, waaronder de RMU, tekenden protest aan tegen het voornemen van Philadelphia om na Kruiswerk West-Veluwe ook de verlieslijdende Stichting Thuiszorg Midden-Gelderland over te nemen. Na een spoedoverleg op 8 september tussen de raad van bestuur, Espria en de vakorganisaties maakte Espria eind september bekend te gaan werken aan een financieel herstelplan voor Philadelphia.
Eindverantwoordelijk voor de uitvoering werd bestuursvoorzitter A. Troost van Espria. Brink, die vrijdagmorgen onbereikbaar was voor commentaar, werd daarmee op een zijspoor gerangeerd.