Binnenland

Terneuzen wil drugstoerist uit stad weren

Burgemeester Lonink van Terneuzen wil geen buitenlandse drugstoeristen meer in zijn stad. Deze week heeft hij in een brief aan minister Hirsch Ballin van Justitie gevraagd of het juridisch mogelijk is niet-ingezetenen uit grenscoffeeshops te weren.

Van onze correspondent
10 October 2008 11:29Gewijzigd op 14 November 2020 06:31

Eerder stelde de rechtbank de gemeente Maastricht, die eveneens de verkoop aan niet-ingezetenen van de stad wilde verbieden, in het ongelijk. Lonink realiseert zich dat zijn verzoek botst met het Akkoord van Schengen, maar hij hoopt dat de minister van Justitie andere instrumenten kan inzetten om de verkoop aan drugstoeristen te beperken.De burgemeester heeft er geen bezwaar tegen om aan twee gedoogde coffeeshops in Terneuzen een vergunning af te geven voor het bedienen van de lokale softdrugsmarkt. Op dit moment hebben de coffeeshops Checkpoint en Miami nog een vergunning, maar ze zijn gesloten. Klanten zijn aangewezen op de Zeeuwse steden Vlissingen en Goes, maar ook Bergen op Zoom en Roosendaal krijgen steeds meer drugstoeristen op bezoek.

Checkpoint werd in mei na een tweede inval door justitie gesloten en twee weken geleden trof de politie weliswaar niet en te grote voorraad aan bij Miami, maar op andere plaatsen werden enkele tientallen kilo’s softdrugs gevonden die bestemd bleken te zijn voor de tweede coffeeshop van Terneuzen.

Omdat de coffeeshops nu zijn gesloten lijkt de illegale handel, die eind jaren tachtig en begin jaren negentig van de vorige eeuw floreerde, weer de kop op te steken. Zo zouden drugsrunners en criminelen actief zijn om de drugstoeristen van dienst te zijn.

Over de overlast zijn de meningen van mensen uit de binnenstad verdeeld. De een spreekt over een sterke toename van de illegale handel, de ander zegt daarvan bijna niets te merken.

Lonink liet tijdens de raadsvergadering weten dat de politie donderdag arrestaties in het illegale drugscircuit had verricht, maar raadslid Hamelink (SGP) was daarvan niet onder de indruk. „Nu is de politie extra alert, maar in de oude situatie waren met zo veel blauw op straat die arrestaties ook verricht.” Raadslid Leunis (ChristenUnie) stelde voor dat de politie met cijfers komt om een objectief beeld te krijgen van de werkelijke drugsoverlast. De andere raadsleden sloten zich hierbij aan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer