Kerk & religie

Dak Heilige Grafkerk staat op instorten

Het dak van de Heilige Grafkerk in Jeruzalem dreigt in te storten. Volgens een bericht in het Israëlische dagblad Ha’aretz verkeert de kerk als gevolg van vocht en achterstallig onderhoud in slechte staat. Oorzaak is een conflict tussen de verschillende geloofsgenootschappen die aanspraak maken op de kerk.

Kerkredactie
10 October 2008 11:05Gewijzigd op 14 November 2020 06:31
JERUZALEM – Als gevolg van vocht en achterstallig onderhoud verkeert de Heilige Grafkerk in Jeruzalem in slechte staat. Oorzaak is een conflict tussen de verschillende geloofsgemeenschappen die het kerkgebouw beheren – waaronder de Grieks Orthodoxe Kerk.
JERUZALEM – Als gevolg van vocht en achterstallig onderhoud verkeert de Heilige Grafkerk in Jeruzalem in slechte staat. Oorzaak is een conflict tussen de verschillende geloofsgemeenschappen die het kerkgebouw beheren – waaronder de Grieks Orthodoxe Kerk.

De kerk is in de vierde eeuw gebouwd op de vermeende plek waar Jezus is begraven. Het bedehuis is in de loop van de tijd vele malen verbouwd.Op het uitgestrekte dak van de kerk bevindt zich het klooster Deir-es-Sultan van de Ethiopisch-Orthodoxe Kerk. Het klooster heeft twee verdiepingen met 26 kleine wooneenheden voor monniken. Onenigheid met Egyptische kopten, die ook aanspraak maken op het beheer van het klooster, heeft geleid tot het achterstallige onderhoud en de bouwkundige problemen.

Behalve het dakklooster zijn ook delen van de kerk zelf aangetast, met name de St.-Helenakapel en de kapel van de Armeense Apostolische Kerk, waarin het lege graf van Jezus zich zou bevinden.

Volgens Ha’aretz is de slechte bouwkundige staat van de kerk al vier jaar bekend. Het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft zich bereid verklaard het herstel te financieren als de zes rivaliserende christelijke geloofsrichtingen, die elk een deel van de kerk beheren, hun meningsverschillen bijleggen.

Bij de verdediging van de eigendomsaanspraken komt het steevast tot conflicten tussen de rivaliserende monniken. Een vreedzame oplossing ligt niet in het verschiet. De belangrijkste beheerders van de kerk zijn de Grieks-Orthodoxe Kerk, de fransicaanse orde van de Rooms-Katholieke Kerk en de Armeense Apostolische Kerk. In de negentiende eeuw kwamen daar de Syrisch-Orthodoxe Kerk van Antiochië, de kopten uit Egypte en de Ethiopisch-Orthodoxe Tewahedo Kerk bij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer