Binnenland

Verzekeraars vrezen dyslexie in zorgpakket

Behandeling van ernstige dyslexie bij kinderen kan tot grote problemen bij de zorgverzekeraars leiden. Met ingang van 1 januari 2009 maakt die behandeling deel uit van het basispakket.

ANP
9 October 2008 15:49Gewijzigd op 14 November 2020 06:31

Zorgverzekeraars Nederland vreest dat gewone leesproblemen ook onder die therapie worden geschoven. Dat zei ZN-directeur Pieter Hasekamp donderdag in Den Haag. Scholen geven aan welke leerlingen voor behandeling in aanmerking komen. Voor dit onderdeel van het pakket is komend jaar 28 miljoen euro beschikbaar.Hasekamp denkt ook dat het moeilijk wordt de beperking van de vergoeding voor slaap- en kalmeringsmiddelen te verwezenlijken. Voor verzekeraars is het lastig te controleren wie dure cholesterolverlagers moet krijgen en wie met een goedkope variant toe kan. De behandelend arts bepaalt dat.

De overheid heeft de jaarpremie voor het basispakket voor volgend jaar geraamd op 1074 euro. De praktijk leert dat de verzekeraars daaronder zitten, al was dat dit jaar maar een fractie. Als een van de eerste verzekeraars bepaalde Stad Holland (63.000 verzekerden) de premie echter op 1077 euro per jaar, ofwel 89,75 euro per maand. Dat is 1,50 euro per maand lager dan in 2008. De premies voor de aanvullende verzekeringen worden met 5 á 6 procent verhoogd.

Hasekamp taxeert de mogelijkheden van de verzekeraars om uit te betalen als goed. Dat komt omdat ze „geen kortlopende schulden hebben zoals banken", veronderstelt hij. Uit cijfers van De Nederlandsche Bank blijkt dat verliezen die de verzekeraars afgelopen jaren op de basisverzekering hebben geboekt, afnemen.

Toch is het vermogen om schulden te betalen (solvabiliteit) niet groter geworden. Hasekamp meent dat dat komt door minder opbrengsten uit beleggingen. Of slechte beleggingsresultaten gevolgen hebben voor de hoogte van de premie, wilde hij niet zeggen. „Daar heb ik geen inzicht in", zei de ZN-directeur. „En als ik dat had, zou ik het niet zeggen".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer