Economie

„Sociale werkplaats omgevormd”

Sociale werkplaatsen moeten worden omgevormd tot leer-werkbedrijven. Iedereen met een beperking moet zo veel mogelijk aan de slag komen bij een gewone werkgever, met eventueel een aanvullende uitkering. De baangarantie in de sociale werkplaatsen moet voor nieuwe gevallen alleen nog gelden voor de meest kwetsbaren.

ANP
9 October 2008 13:24Gewijzigd op 14 November 2020 06:31

Dat staat in het donderdag gepresenteerde advies van de commissie ”fundamentele herbezinning wet sociale werkvoorziening” onder leiding van oud-minister van Sociale Zaken De Vries. Iedereen die niet zelfstandig het minimumloon kan verdienen door een lichamelijke of geestelijke beperking, moet volgens eenzelfde regeling worden gekeurd naar wat hij nog wel kan.Werkgevers hoeven alleen te betalen voor wat deze werknemer daadwerkelijk toevoegt aan hun bedrijf. De uitkering van de gehandicapte wordt met 75 procent van hun salaris gekort. Wel krijgen ze een bonus van 10 procent van het minimumloon voor het feit dat ze aan de slag zijn. Werkenden met een voltijdsbaan komen zo uit op een inkomen van minimaal 91 procent en maximaal 110 procent van het minimumloon.

Er zijn nu ongeveer 400.000 mensen die door hun beperking niet in staat zijn zelfstandig het minimumloon te verdienen. Daarvan werken er circa 150.000, van wie 100.000 in de sociale werkplaatsen. De overige 250.000 gehandicapten staan langs de zijlijn. Dat worden er de komende jaren 350.000. Zeker 20.000 van hen staan op de wachtlijst voor een werkplek in de sociale werkvoorziening.

De groeiende wachtlijst voor de sociale werkplaatsen was mede de reden voor staatssecretaris Aboutaleb (Sociale Zaken) om de adviescommissie in te stellen. Daarbij is De Vries ook gevraagd te kijken naar andere regelingen, waarmee mensen met een beperking nu te maken hebben.

Volgens de commissie moeten gemeenten net zoals in de bijstand financieel verantwoordelijk worden voor de sociale werkvoorziening. Zo worden de lokale overheden geprikkeld zo veel mogelijk mensen met een beperking aan de slag te krijgen. Ook moeten alle gehandicapten recht krijgen op een persoonsgebonden budget, waardoor ze net als mensen in de WAO/WIA meer invloed hebben op hun eigen re-integratietraject.

De commissie zegt ook aan te sluiten bij de nieuwe werkregeling die het kabinet eerder dit jaar heeft voorgesteld voor Wajongers, mensen die van jongs af aan gehandicapt zijn. Het kabinet wil ook bij mensen met een Wajonguitkering kijken naar wat ze nog wel kunnen en hen zo veel mogelijk aan het werk krijgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer