„Kabinet beteugelt inzet biobrandstoffen”
Het kabinet beperkt het gebruik van biobrandstoffen in benzine en diesel. De verplichte inzet van brandstoffen uit gewassen als koolzaad en palmen door oliemaatschappijen gaat omlaag van 5,75 naar 4 procent in 2010, bevestigden donderdag Haagse bronnen.
Uit Brits onderzoek is gebleken dat het stimuleren van de vraag naar biobrandstoffen nadelige gevolgen kan hebben. De teruglopende voedselproductie in ontwikkelingslanden is een voorbeeld daarvan.Premier Jan Peter Balkenende liep in het debat over Prinsjesdag al vooruit op het afremmen van biobrandstoffen. Het kabinet bespreekt vrijdag een voorstel daartoe van milieuminister Jacqueline Cramer, dat het volgens de bronnen zal ’halen’.
Biologische brandstoffen raakten in de mode als alternatief voor ’gewone’ brandstoffen die CO2 produceren en daarmee bijdragen aan de opwarming van de aarde. Maar milieuorganisaties roeren zich met succes in de discussie daarover. Volgens hen werkt de inzet van palmolie averechts: de CO2–uitstoot neemt juist toe.
Deze zomer bleek bovendien uit het Britse Gallagher–rapport, in opdracht van het ministerie van Transport, dat er toekomst is voor een duurzame biobrandstofindustrie. Voorwaarde is wel dat de productie niet plaatsvindt op landbouwgrond die anders zou zijn ingezet voor de voedselproductie.
Daarom zouden de Europese streefpercentages volgens Gallagher minder snel moeten stijgen. In het Europees Parlement werden de grootste fracties het vorige maand daarover eens. Het kabinet stelt het streefpercentage voor Nederland nu ook bij. Het betekent volgens de zegslieden niet dat de duurzaamheidsdoelen in gevaar komen en dus ook niet dat de uitstoot van CO2 onvoldoende wordt teruggedrongen.
Milieudefensie vindt het terugschroeven van de bijmengverplichting „in principe een positief signaal". Maar ze hoopt wel dat het kabinet ook de Europese doelstelling van 10 procent biobrandstof in benzine en diesel in 2020 loslaat. „En we vragen ons nadrukkelijk al hoe die 4 procent duurzaam gemaakt kan worden", aldus een woordvoerster.
„Nederland stelt nu geen enkele eis aan duurzaamheid van de productie". Uit onderzoek van de milieuclub zou verder blijken dat in Nederland tien producenten van plan zijn biodiesel te maken uit eetbare oliën. „Met een capaciteit van 3 miljoen ton in 2011".