Binnenland

Meer onbevoegden voor de klas

Door krapte op de arbeidsmarkt doet bijna 70 procent van de scholen voor voortgezet onderwijs bij werving wel eens concessies aan de bevoegdheid van leraren.

ANP
9 October 2008 09:15Gewijzigd op 14 November 2020 06:31

Dat blijkt uit het onderzoek ”Werving van leraren” van het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO) in Den Haag. Circa 2140 schoolleiders, managers en personeelsfunctionarissen deden aan het onderzoek mee.Een op de vijf scholen verlaagt soms de eisen die ze eigenlijk aan docenten zouden willen stellen. Daardoor hebben ze niet altijd een evenwichtig samengesteld lerarenkorps, zo blijkt uit het onderzoek.

„Op veel scholen in het voortgezet onderwijs staan onbevoegden en onderbevoegden voor de klas. Dat kunnen goede leraren zijn, maar op zich is deze situatie onwenselijk”, zegt SBO-directeur F. K. Weima. „Het is zaak dat scholen en deze leraren zelf ervoor zorgen dat zij, via scholing en opleiding, zo snel mogelijk bevoegd zijn voor de lessen die ze geven.”

Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de scholen in het voortgezet onderwijs en een op de tien basisscholen met vacatures kampt. De scholen verwachten wel snel meer personeel aan te kunnen trekken. Daarnaast hebben ze te maken met moeilijk vervulbare vacatures. Vooral de scholen in de Randstad en grote steden zoeken nog personeel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer