Betogers in hoofdstad Kirgizië eisen aftreden president
Honderden betogers uit het onrustige zuiden van Kirgizië hebben donderdag de hoofdstad Bisjkek bereikt. Zij eisen het aftreden van president Askar Akajev en van de functionarissen die verantwoordelijk zijn geweest voor gewelddadig politieoptreden in de arme zuidelijke regio Aksoe, waarbij in maart vijf doden zijn gevallen. Ook willen zij dat hun parlementskandidaat de kans krijgt mee te doen aan de verkiezingen.
De dood van de demonstranten was het eerste geval van politiek geweld in Kirgizië. De verontwaardiging erover heeft geleid tot het aftreden van het voltallige kabinet en de instelling van een commissie die de grondwet moet wijzigen. De gemoederen werden hierdoor echter niet gesust en zijn inmiddels door beweerde verkiezingsfraude verder opgezweept.
Volgens de oppositie had hun kandidaat Oesen Sadykov in oktober voldoende stemmen gehaald om meteen in de eerste ronde te worden gekozen. Volgens de officiële uitslag was er echter een tweede ronde nodig, maar voordat deze kon plaatsvinden werd Sadykov gediskwalificeerd omdat hij een onjuiste opgave had gedaan over zijn vermogen en niet, zoals voorgeschreven, zijn functie bij de overheid had opgegeven. Het besluit werd later door het hooggerechtshof bekrachtigd.
In de jaren ’90 werd Akajevs bewind beschouwd als het meest progressieve van de voormalige sovjetstaten in Centraal-Azië. Dat veranderde toen hij leden van de oppositie gevangen begon te zetten en onafhankelijke media ging verbieden.
Kirgizië biedt gastvrijheid aan militairen van de Verenigde Staten en andere landen die bij de antiterreuroperatie in Afghanistan betrokken zijn.