Federal Reserve verlaagt rente niet
Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, heeft dinsdag de rente niet verlaagd. De financiële markten hadden juist gehoopt op een neerwaartse aanpassing.
Fed-voorzitter Ben Bernanke liet wel weten dat hij klaarstaat om de rente te verlagen. De beurzen reageerden op het besluit met forse koersdalingen.Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) roept internationale overheden op de huidige financiële crisis doortastend en op een internationaal gecoördineerde manier aan te pakken. Als dit niet gebeurt kan de chaos volgens het IMF verder toenemen, met zeer negatieve gevolgen voor de wereldeconomie.
Het fonds stelt dit in het dinsdag gepresenteerde Global Financial Stability Report. „De financiële markten ondergaan een ongekende periode van onrust”, stelde IMF-econoom Jaime Caruana bij de presentatie van het rapport in Washington. „Een brede aanpak, waarbij alle landen maatregelen voeren die consistent zijn met elkaar, moet het vertrouwen weer kunnen herstellen en een verdere verslechtering van de wereldeconomie kunnen voorkomen.”
Volgens Caruana is het dan ook „essentieel” dat de coördinatie tussen Europese landen wordt verbeterd. „Er mogen best verschillen zijn, maar maatregelen die in het ene land worden genomen mogen geen negatieve effecten hebben voor een ander land.”
„De tijd van stapsgewijze maatregelen is voorbij”, stelde ook IMF-topman Dominique Strauss-Kahn in een verklaring bij het rapport. „Ik roep beleidsmakers op snel met maatregelen te komen om het vertrouwen te herstellen. Overheden moeten er daarbij voor zorgen dat die maatregelen internationaal gecoördineerd worden.”
Het IMF heeft berekend dat banken in de komende vijf jaar zeker 675 miljard dollar extra nodig hebben om de internationale kredietverlening op peil te houden. Dat bedrag zal voor het grootste deel verzorgd moeten worden door overheden en centrale banken, aangezien de banken en het bedrijfsleven volgens het IMF niet in staat zijn de oplossing te leveren.
De overheidssteun moet echter wel voldoende prikkels bieden aan de financiële instituties om weer geld aan elkaar te gaan lenen. Op termijn moeten de centrale banken zich dan weer „netjes kunnen terugtrekken als de extreme spanningen weer verdwenen zijn” aldus het IMF.
Volgens het IMF bedreigen de enorme rentevergoedingen die banken aan elkaar rekenen de effectiviteit van het rentebeleid van centrale banken. Volgens het IMF hebben de „ongekende” stappen die centrale banken sinds het uitbreken van de crisis in de zomer van 2007 hebben gezet om de markten te versoepelen geen effect gehad. Banken hebben zo weinig vertrouwen in de kredietwaardigheid van hun branchegenoten dat zij volgens het IMF alleen nog geld aan elkaar lenen tegen „schrikbarend” hoge rentepercentages.
Dit maakt geld zo duur dat een verlaging van de rente die de centrale bank aan banken vraagt nog maar nauwelijks doorwerkt in lagere rentetarieven voor de klanten van de banken. Geld lenen blijft daardoor duur voor consumenten en bedrijven. Het uiteindelijke doel van de centrale bank, het stimuleren van de consumptie en investeringen, wordt daardoor niet bereikt.