Dode en honderden gewonden in Bangkok
Tijdens protesten tegen de Thaise regering zijn dinsdag in Bangkok ten minste één dode en meer dan 350 gewonden gevallen. Dat hebben de politie en het leger bekendgemaakt.
Het geweld in de Thaise hoofdstad barstte dinsdagochtend los. De betogers, verenigd in de Volksalliantie voor Democratie (PAD), waren ’s nachts naar het parlementsgebouw opgetrokken vanuit het regeringscomplex dat zij sinds eind augustus bezet houden. Ze brachten versperringen van prikkeldraad en autobanden rond het gebouw aan om parlementsleden de toegang te versperren.Verslaggevers zeiden geweervuur te hebben gehoord toen de politie na het aanbreken van de dag tegen de demonstranten begon op te treden, maar de politie zei uitsluitend traangas te hebben gebruikt. De politie werd later op de dag bijgestaan door ongewapende soldaten.
Bij de onlusten raakten in totaal 358 mensen gewond, onder wie een klein aantal politiemensen. Een vrouw overleed in het ziekenhuis aan haar verwondingen. Er kwam ook iemand om het leven toen op enige afstand van het parlementsgebouw een terreinwagen ontplofte, die stond geparkeerd bij het hoofdkantoor van een van de regeringspartijen. De politie zei te vermoeden dat er een autobom was afgegaan, maar wilde nog geen verband leggen met het politieke geweld. Bijzonderheden over het slachtoffer waren nog niet bekend.
De Volksalliantie heeft met massademonstraties gedaan gekregen dat de door hen verfoeide premier Thaksin Shinawatra in 2006 door het leger werd afgezet. De partij van Thaksin won echter de verkiezingen. De eerste premier die vervolgens aantrad moest na nieuwe demonstraties het veld ruimen en de Volksalliantie poogt nu ook zijn opvolger Somchat, een zwager van Thaksin, het regeren onmogelijk te maken.
Door de blokkades kon Somchat de parlementsvergadering dinsdag pas anderhalf uur later openen dan gepland. Na afloop waren volksvertegenwoordigers bang het gebouw te verlaten.
De politieke chaos en het geweld brachten vicepremier Chavalit Yongchaiyudh er dinsdag toe zijn ontslag aan te bieden. Chavalit was verantwoordelijk voor de binnenlandse veiligheid en speelde naar verluidt een belangrijke rol bij de pogingen van de regering de al zes weken durende politieke crisis op te lossen. ‘Wat er is gebeurd was gedeeltelijk mijn verantwoordelijkheid doordat ik er niet in slaagde het conflict op te lossen’, schreef hij in zijn ontslagbrief.
Dinsdagavond keerde er een betrekkelijke rust weer in Bangkok, toen de meeste demonstranten zich terugtrokken naar hun versterkte standplaats bij de burelen van de premier.