Overzicht van de gebeurtenissen in de zaak–Lucia
De rechtszaak tegen de Haagse verpleegkundige Lucia de B. wordt heropend. De Hoge Raad heeft bepaald dat er voldoende twijfel bestaat over de veroordeling tot levenslange gevangenisstraf om de zaak opnieuw onder de loep te nemen.
De B. kreeg in 2006 de maximale vrijheidsstraf opgelegd voor zeven moorden en drie moordpogingen op ziekenhuispatiënten. Een overzicht van de gebeurtenissen.2001
– 4 september: Een ernstig zieke baby overlijdt in het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ) in Den Haag. De artsen geven een verklaring van niet–natuurlijke dood af, waarmee het een zaak voor justitie wordt.
– 10 september: Het JKZ stelt De B. op non–actief, omdat ze dienst had toen de baby stierf. Een week later meldt het ziekenhuis dat De B. in verband wordt gebracht met de dood van vijf kinderen en een aantal oudere patiënten.
– 14 december: justitie houdt De B. aan.
2002
– 8 mei: Op de aanklacht staan uiteindelijk dertien moorden en vijf moordpogingen op in totaal negen ouderen en zeven kinderen.
– 17–23 september: De rechtbank in Den Haag behandelt de zaak–Lucia. Het OM eist levenslang tegen haar.
2003
– 10 maart: Lucia is geen psychopaat, concludeert het Pieter Baan Centrum. Er zijn wel geestelijke afwijkingen gevonden, maar omdat De B. ontkent, kan het PBC daaraan geen conclusies verbinden.
– 24 maart: De rechtbank veroordeelt De B. tot levenslang voor vier moorden en drie moordpogingen. Lucia gaat in hoger beroep. Het OM volgt, omdat het vindt dat meer zaken bewezen kunnen worden.
2004
– 28 januari: Het gerechtshof in Den Haag begint aan het hoger beroep.
– 18 mei: De aanklagers in hoger beroep eisen opnieuw levenslang.
– 18 juni: het hof veroordeelt Lucia tot levenslang én tbs voor zeven moorden en drie moordpogingen. Mocht ze ooit gratie krijgen, dan moet ze gedwongen verpleegd worden. Lucia gaat in cassatie.
2006
– Arts Metta de Noo en filosoof Ton Derksen vinden dat er geen goede argumenten zijn om de sterfgevallen aan te merken als moorden. De bewijsvoering tegen Lucia vinden ze slecht en ze schrijven een boek over de zaak.
– 14 maart: De strafcombinatie levenslang en tbs kan niet, vindt de Hoge Raad, die het hof in Amsterdam opdraagt een keuze te maken.
– 19 maart: De B. wordt getroffen door een herseninfarct. Ze raakt verlamd aan de rechterzijde van haar lichaam.
– 13 juli: het hof in Amsterdam veroordeelt De B. tot levenslang.
– 19 oktober: De Commissie evaluatie afgesloten strafzaken (CEAS) neemt de zaak van De B. onder de loep.
2007
– 29 oktober: De CEAS adviseert heropening. De commissie ziet daarvoor aanleiding in een meningsverschil tussen wetenschappers over de vergiftiging van een baby. Lucia vraagt om tijdelijke vrijlating.
2008
– 27 februari: De Raad voor Strafrechttoepassing laat weten dat De B. geen strafonderbreking krijgt. De omstandigheden beïnvloeden haar gezondheid niet zodanig negatief dat ze vrij moet komen.
– 2 april: De advocaat–generaal bij de Hoge Raad vindt dat de zaak herzien moet worden. Door nader onderzoek is de vergiftiging van baby A. op losse schroeven komen te staan en daarmee de hele veroordeling. Lucia komt tijdelijk vrij.
– 7 oktober: De Hoge Raad besluit de zaak–Lucia de B. te heropenen en verwijst haar naar het gerechtshof in Arnhem.