Palestijnen dagen Israël voor rechter
Vijf Palestijnen hebben een rechtszaak aangespannen tegen de Israëlische regering omdat die kolonisten heeft toegestaan nederzettingen te bouwen op hun grondgebied op de Westoever. De Palestijnen vragen omgerekend ruim 310.000 euro schadevergoeding van de Joodse staat.
Volgens de Palestijnen verzaakte de Israëlische regering haar „wettelijke en morele plicht” en hielp ze „de dieven in daad en nalatigheid” door de bouw van Migron toe te staan. Migron is een van de meer dan honderd nederzettingen die de kolonisten in de jaren negentig begonnen te bouwen op Palestijnse grond, om te voorkomen dat er een levensvatbare Palestijnse staat zou kunnen ontstaan.Palestijnen begonnen al eerder rechtszaken tegen Israël om te protesteren tegen de nederzettingen, maar nooit eerder werd daarbij schadevergoeding gevraagd. De schadevergoeding die nu wordt geëist is gebaseerd op een inschatting van inkomsten die de oorspronkelijke grondbezitters derfden doordat ze hun land niet konden bewerken. Het Israëlische ministerie van Justitie was niet direct bereikbaar voor commentaar op de nieuwe zaak.
De Israëlische regering gaf eerder al toe dat de grond waarop Migron is gebouwd aan Palestijnse particulieren toebehoort, maar liet tot nu toe na de enclave te ontruimen. Daarover vindt volgende maand een rechtszitting plaats bij het hooggerechtshof. Een onderzoek dat Israël in 2005 liet uitvoeren, beschuldigt de regering ervan te hebben meegewerkt aan de bouw van nederzettingen, door zorg te dragen voor wegenbouw, riolering en andere nutsvoorzieningen.
In Migron wonen tientallen gezinnen. „De kolonisten hebben meerdere keren gezegd dat ze niet van plan zijn te vertrekken”, zei de woordvoerder van de kolonisten, Jitschak Shadmi. Volgens hem moet de rechtbank maar uitzoeken of de grond van de Palestijnen is. „Als die van hen is, dan zien we wel wat er gebeurt. Het is niet duidelijk dat het hun land is.”
Het Palestijnse parlement, waarin Hamas een meerderheid heeft, voert de druk op de Palestijnse president Mahmud Abbas op. Parlementsleden uit de Gazastrook hebben een motie aangenomen waarin wordt gesteld dat de ambtstermijn van Abbas in januari afloopt en dat hij de komende dagen verkiezingen moet uitschrijven. Abbas werd in 2005 gekozen voor een termijn van vier jaar. Hij zegt dat die inmiddels is verlengd tot 2010.
Sinds Hamas vorig jaar met geweld de macht greep in de Gazastrook verkeert de groep op voet van oorlog met de door Abbas geleide regering op de Westoever. Als Hamas weigert Abbas nog langer als president te erkennen, raakt de kans op verzoening tussen de twee kampen erg ver weg.