Numeri (II)
Op de buitengewone synodevergadering van de Protestantse Kerk in Nederland is gesproken over het mislukte ledenadministratiesysteem (RD 29-9).
De voorzitter sprak van „de tragiek van een mislukt proces.” Dit proces heeft wel 3 miljoen euro gekost, „en dat geld is weg en komt niet meer terug.” Volgens het verslag wordt erkend dat het vertrouwen is beschadigd en dat men hard bezig is dat weer terug te winnen. Ik ga af op het verslag en constateer dat er niet is gesproken over waar dat geld vandaan kwam. Daarom zal ik het zeggen: Het is opgebracht door trouwe kerkleden, die een deel van hun inkomen afstaan aan de kerk, om diezelfde kerk in staat te stellen zich te wijden aan haar hoofdtaken: het brengen van het Evangelie en diaconaal dienstbetoon (zie in dezelfde krant de uitspraak van oud-burgemeester drs. W. J. Deetman, gedaan op de vergadering van de Confessionele Vereniging). Als de verantwoordelijke personen er dan van afkomen met: „Ga heen en zondig niet meer”, denk ik dat ze er verstandig aan zouden doen om deze uitspraak van de Heere Jezus letterlijk uit te voeren. Dus: heengaan en niet meer zondigen. Duidelijker kan het niet!A. Fraanje
H. Zwaardecroonstraat 44
2593 XS Den Haag
Tongentaal
Naar aanleiding van ”Paulus’ advies over tongentaal actueel” (RD 2-10) wil ik allereerst opmerken dat de term ”tongentaal” als zodanig niet in de Bijbel voorkomt. Paulus heeft het over „spreken in een vreemde taal”, maar hij gebruikt nooit de term tongentaal. Ook wel begrijpelijk, want Grieks kan men ook alleen maar spreken met behulp van de tong. Ten tweede bestaat er geen koppeling tussen tongentaal en extase. Als ik voor mijzelf bid in een vreemde taal, word ik daar juist rustig van. Paulus zegt in datzelfde hoofdstuk 1 Korinthe 14:4: „Die een vreemde taal spreekt, die sticht zichzelven.” Hij was ervaringsdeskundige, want in vers 18 vervolgt hij met: „Ik dank mijn God, dat ik meer vreemde talen spreek dan gij allen.” Paulus dankte God er dus voor; hoe kan men waarschuwen tegen iets waar Paulus voor dankte? Dat is iets wat ik nooit begrepen heb. Paulus kende inderdaad momenten van extase of liever gezegd ”geestvervoering” (2 Kor. 5:13; 2 Kor. 12:4), maar dat koppelt hij niet aan tongentaal. Paulus’ instructie is eenvoudig en in lijn met de woorden van Jezus Zelf: bidden in een vreemde taal is bovenal persoonlijk gebed tot God en daarom met name bedoeld voor de binnenkamer (Matth. 6:6). Profetie is echter niet bedoeld voor de binnenkamer, maar juist voor de gemeente, zodat iedereen het ook kan horen. Op deze manier functioneren deze gaven het effectiefst, en dat is waar het Paulus om te doen was in zijn onderwijs; niet om de ene gave ’uit te spelen’ tegen de andere. In Lakeland moeten andere dingen gespeeld hebben, want over tongentaal maken pinkstergelovigen geen ophef. Tot slot wens ik drs. Drenth deze gave toe. Wie inwendig opgebouwd wordt, kan des te beter in een gewone taal tot de gemeente spreken.
B. P. Versteeg
Loodskotterhof 151
1034 CM Amsterdam
Scheppingsdagen (II)
Naar aanleiding van het leerzame interview met dr. T. Mortenson (RD 2-10) geef ik graag eerst twee citaten door: 1) De theoloog Daniël Gerdes (1698-1765) haalt Immanuel Kant (1724-1804) aan: „Ich muszte das Wissen aufheben um für den Glauben Platz zu bekommen.” 2) Goethe (1749-1832) laat Faust zeggen: „Das Wunder ist des Glaubens liebstes Kind.” Zelf merk ik nog op dat toen de Heere God Eva schiep, zij onmiddellijk huwbaar was; zij behoefde niet eerst een ”grote meid” te worden.
K. A. Gort
Kerkplein 40
3881 BH Putten
Filter
„Wat is het beste internetfilter?” werd gevraagd aan de heren Büdgen en Van der Tang (RD 3-10). Daar waren ze het beslist over eens: Kliksafe. Het artikel vermeldde verder dat beide heren bestuurslid waren van… Kliksafe. Dat geeft een beetje een raar gevoel. Een slager die zijn eigen vlees keurt. Nu mag een slager best zijn vlees aanprijzen, maar dat gebeurt meestal in een betaalde advertentie. De vraag is overigens hoe bepaald wordt wanneer een filter goed is. Is het strengste filter automatisch het beste? Of weegt ook mee hoe vaak een filter sites onterecht blokkeert? Je krijgt uit de artikelenserie een beetje de indruk dat je maar halfslachtig bezig bent als je een ander filter dan Kliksafe hebt. Zelfs op synodes wordt een voorkeur uitgesproken. We hebben al vele schibbolets in onze gezindte, laat daar alstublieft de keuze van een aanbieder van gefilterd internet niet ook nog bij gevoegd worden.
B. J. den Dekker
Strausslaan 79
7333 GS Apeldoorn