Zeepaardjes krijgen betere bescherming
Alle 32 soorten zeepaardjes op de wereld genieten voortaan een betere bescherming. De internationale handel in deze dieren is nu aan strengere regels gebonden, zo heeft de vergadering van de Conventie over de handel in bedreigde planten- en diersoorten (Cites) besloten in de Chileense hoofdstad Santiago.
Volgens het Japanse persbureau Kyodo heeft Japan bezwaar aangetekend tegen het besluit. Volgens Tokio is er geen enkele wetenschappelijke rechtvaardiging voor het besluit. Zeepaardjes worden in veel Aziatische landen geprezen om hun vermeende medicinale capaciteiten. Bovendien is er vanuit dit deel van de wereld veel vraag naar zeepaardjes voor aquaria. Japan is een belangrijk exporteur van de diertjes.
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) is intussen hevig teleurgesteld dat Japan en diens bondgenoten bescherming van de walvishaai in een geheime stemming hebben tegengehouden tijdens de Cites-conferentie. Het voorstel van India en de Filipijnen om de walvishaai in het Cites-verdrag op te nemen zou de walvishaai de bescherming hebben gegeven die deze soort hard nodig heeft, aldus het WNF.
Het voorstel heeft op twee stemmen na de tweederde meerderheid niet gehaald die het nodig had om aangenomen te worden. Het voorstel gaat nu naar een plenaire vergadering, die er de definitieve beslissing over zal nemen. Het WNF dringt er bij landen op aan om dit besluit in deze sessie te heroverwegen.
De walvishaai kan 20 meter lang worden en is daarmee de grootste vis ter wereld. De walvishaai eet vooral kleine garnalen, visjes en plankton. Er wordt veel op deze dieren gejaagd: vooral voor hun vinnen, leverolie (wordt gebruikt om boten waterdicht te maken), huid en vlees.
Walvishaaien planten zich pas laat en langzaam voort. Dat maakt hen extra kwetsbaar voor overexploitatie en ongecontroleerde visserij. De toenemende vraag naar vlees en vinnen van de walvishaai vanuit Oost-Aziatische landen benadrukt het belang van opname van deze soort in het Cites-verdrag en daarmee een betere regulering van de internationale handel, aldus WNF.
De milieuorganisatie maakte bekend wel uitermate in haar nopjes te zijn over het besluit om de internationale handel in Amerikaans mahonie strikt te gaan reguleren. „Het vandaag genomen besluit is van cruciaal belang, omdat deze boom, mede door de enorme vraag, te veel en veelal illegaal wordt gekapt”, aldus het WNF in een perscommuniqué.