„Nederlanders plegen fraude in Congo”
Twee vooraanstaande Nederlandse consultants zijn vorige week in Londen gearresteerd op verdenking van fraude met geld dat bedoeld was voor de uitdeling van levensreddende medicijnen aan straatarme mensen in het Afrikaanse land Congo. Dat is vanmorgen bekend geworden.
De twee goed bekendstaande vervoersdeskundigen zijn op borgtocht vrijgelaten. Volgend jaar moeten zij waarschijnlijk voorkomen.De Londense politie onderzoekt ingewikkelde overboekingen van, naar verluidt, 750.000 euro naar de bankrekening van de in Engeland gevestigde organisatie World Response, waarvan de twee Nederlanders directeur zijn, aldus de Engelse kwaliteitskrant Financial Times. Het geld zou afkomstig zijn van het Deense bedrijf Missionpharma, een grote leverancier van medicijnen aan arme landen.
World Response werd in 2003 benaderd door de VN om een plan te ontwerpen voor de verspreiding van medicijnen tegen aids, malaria en tuberculose in Congo.
Het leveren van grote hoeveelheden medicijnen in een land als Congo is geen sinecure. Het immens grote land was net verlost van een jarenlange, bloedige burgeroorlog. Daarbij vielen miljoenen doden. Bovendien werden in die tijd belangrijke wegen en andere infrastructuren vernield en niet onderhouden.
Het gevolg is dat Congo nu een land is zonder functionerend wegennet. Er liggen slechts enkele honderden kilometers asfaltweg in het land dat zo groot is als West-Europa. Het railnetwerk is nog slechter dan het wegennetwerk. Het overgrote deel van de vliegvelden heeft slechts een ongeasfalteerde landingsbaan en de helft van de vliegtuigmaatschappijen uit Congo staat op de Europese zwarte lijst.
Het lijkt dus welhaast onmogelijk om in zo’n land medicijnen fijnmazig te verspreiden. Daarom besloot de VN in Congo samen te werken met commerciële bedrijven. Het is deze publiek-private samenwerking die werd ontworpen door de twee Nederlanders van World Response. Vorig jaar verscheen in het vooraanstaande tijdschrift Global Health Council Magazine een lovend artikel over deze unieke samenwerking tussen commerciële bedrijven en de VN.
VN-medewerkers reageren dan ook geschokt op de arrestatie van de twee Nederlanders. In een verklaring van de VN-organisatie die de verspreiding van de betreffende medicijnen wereldwijd financiert, het ”Global Fund for the prevention of Aids, Tuberculosis and Malaria”, staat dat de VN „zich grote zorgen maakt dat individuen en organisaties die wij grote sommen geld toevertrouwden voor de bestrijding van deze ernstige ziektes, dat vertrouwen misschien hebben misbruikt.”
In deze zaak wordt ook onderzoek gedaan naar de boekhouding van het al dertig jaar als goed bekendstaande bedrijf Missionpharma in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Missionpharma begon als een organisatie die goedkoop medicijnen verschafte aan klinieken die verbonden waren met Scandinavische kerken.
De twee Nederlanders hebben nog niet in het openbaar gereageerd op hun arrestatie. Directeur Kin Ginnerup van Missionpharma gaf tegenover The Financial Times toe dat zijn bedrijf onder verdenking staat. „Het is allemaal erg tragisch. Wij staan al meer dan dertig jaar bekend als een betrouwbare organisatie, dus dit is op z’n zachtst gezegd erg onplezierig.”