Politiek engagement in zending nodig
„Afrikanen hebben een grote Bijbelkennis, merkte ik toen ik zendingspredikant was in Nigeria”, zei ds. G. Clements zaterdag tijdens een studententweedaagse van de Zending Gereformeerde Gemeenten (ZGG). „Zij lijken er meer tijd voor over te hebben dan mensen in Nederland.”
Volgens de predikant uit Gouda is de samenleving in Afrika minder hectisch en is er daarom meer tijd voor Bijbelstudie. „Je kunt Afrikanen overal zien lezen, bijvoorbeeld op de markt als er even geen klanten zijn.”Ds. Clements sprak over de licht- en schaduwzijden van de kerk in Afrika. Verder werden er workshops gegeven door CGO-studenten, die in het kader van de hbo-variant van de Cursus Godsdienstonderwijs (CGO) bij deze tweedaagse betrokken waren.
Voor de derde keer organiseerde de ZGG een studententweedaagse. Deze sluit aan op de zendingsweek waarin zendingswerkers in opleiding worden toegerust. Ook werd door zendingswerkers op verlof van de mogelijkheid gebruikgemaakt ervaringen met elkaar uit te wisselen.
„We zijn drie jaar geleden gestart met deze studententweedaagse omdat studenten nog een toekomst voor zich hebben. We willen hen informeren over de zendingsopdracht en laten zien dat er meer bestaat dan een carrière in Nederland”, aldus oud-zendingswerker en organisator J. H. van Doleweerd.
Rolf Paauwe, een CGO-student en stagiaire in de zendingsweek, vindt dat ook nodig omdat er veel vacatures zijn voor het zendingswerk. De ZGG biedt op deze wijze mogelijkheden om de zending op locatie te leren kennen. „Afgelopen jaren zijn al enkele studenten op stage gegaan. Zelf probeer ik ook komende tijd een buitenlandstage te regelen.”
Afrikanen moeten een zwaar kruis dragen, merkte ds. Clements op. „De kerken in Azië groeien, maar het lijkt wel of het in Afrika altijd tegenzit. Het continent heeft geleden onder kolonisatie, dekolonisatie en de tegenstellingen in de Koude Oorlog. Vandaag de dag is er veel geweld, grondstoffen worden geëxploiteerd zonder dat gewone mensen ervan profiteren en bovendien is het aidsprobleem erg groot.”
De oogsten mislukken soms en de mensen hebben last van ziekten als malaria of rivierblindheid, aldus de predikant. „Over het algemeen dragen Afrikanen blijmoedig hun kruis. Uit de kerkelijke gemeenschapszin ontvangen ze bemoediging. Dat merk je aan de betrokkenheid op prediking, zang en gebed.”
Tegelijkertijd is er ook veel corruptie in Afrika. „Er hangt een aureool om een hoge positie en dat kan mensen corrumperen.”
De Goudse predikant waarschuwde ook voor een geloof dat welvaart en goede gezondheid propageert. „Arme en vaak zieke Afrikanen spreekt dat natuurlijk aan.”
De belangrijkste taak van de zending is daarom het geven van gedegen onderwijs in de Bijbel, zodat Afrikanen op een juiste wijze de Schrift leren verstaan. Ook zouden christenen, aldus ds. Clements, meer „politiek engagement” moeten hebben. „Ik denk dat we dat te weinig hebben benadrukt als zendelingen. Een christen heeft ook een roeping voor de straat, de stad en het land.”
„In Rwanda is 80 procent van de bevolking christelijk”, legde de predikant uit. „Toch konden zendelingen de volkerenmoord in 1994 tussen Hutu’s en Tutsi’s niet tegenhouden. Hun levenswerk werd in een jaar verwoest. Er zaten geen christenen in de politiek die zulke besluiten konden verhinderen.”
Ondanks dat zending soms niet veel vrucht lijkt te dragen, is er voor berusting geen plaats, zo zei Van Doleweerd tijdens de opening van de tweedaagse, vrijdag. „De kerstening van Europa duurde wel zeven eeuwen. De bemoedigende les uit de geschiedenis is dat het Evangelie verspreid kan worden onder alle omstandigheden. Daarbij blijft afhankelijkheid van God altijd een belangrijke voorwaarde voor het zendingswerk.”