Buitenland

„Overwinning in Afghanistan niet mogelijk”

Een volledige militaire overwinning in Afghanistan is niet mogelijk en het kan verstandig zijn de taliban bij een politieke oplossing voor de problemen in het land te betrekken. Dat heeft de hoogste Britse militair in Afghanistan, generaal Mark Carleton-Smith, volgens de krant The Sunday Times gisteren gezegd.

Buitenlandredactie
6 October 2008 10:37Gewijzigd op 14 November 2020 06:29

„We gaan deze oorlog niet winnen”, zei Carleton-Smith tegen de krant. De buitenlandse troepen in Afghanistan kunnen volgens hem hoogstens bereiken dat de opstand zodanig wordt teruggebracht dat de bestrijding ervan kan worden overgelaten aan het Afghaanse leger. „Het is heel goed mogelijk dat we vertrekken terwijl de opstand in de provincie op een laag maar gestaag niveau doorgaat.” Een politieke overeenkomst met de taliban zou volgens de generaal een oplossing kunnen bieden.Britse regeringsvertegenwoordigers hebben eerder geopperd dat het verstandig zou zijn om te proberen de taliban er door middel van onderhandelingen toe te bewegen hun wapens neer te leggen en deel te gaan uitmaken van het landsbestuur. Vorige week riep de Afghaanse president Hamid Karzai de taliban nog op om te onderhandelen.

Zaterdag ontkende de Britse regering dat ze gelooft dat de militaire operatie in Afghanistan gedoemd is te mislukken. Die ontkenning volgde op een bericht in het Franse weekblad Le Canard Enchainé, waarin stond dat de Britse ambassadeur in Afghanistan had gezegd dat de problemen in het land door de aanwezigheid van buitenlandse troepen worden verergerd. De ambassadeur, Sherard Cowper-Coles, zou tegen een hoge Franse diplomaat hebben gezegd dat Afghanistan wellicht het meest baat zou hebben bij „een acceptabele dictator.” Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat de gemelde uitspraken van de ambassadeur niet het standpunt van de regering weergeven.

Een woordvoerder van het Witte Huis zei in een reactie dat de uitlatingen van Carleton-Smith de noodzaak weergeven dat de VS, de NAVO en het Afghaanse leger moeten samenwerken om Afghanistan te ondersteunen. „Ik ben er zeker van dat de brigadegeneraal dat bedoelde”, aldus de zegsman. Het Pentagon weigerde commentaar te geven en verwees naar een briefing van generaal David McKiernan, commandant van de NAVO-macht ISAF. Die zei onlangs te geloven dat de taliban nooit zullen overwinnen in Afghanistan.

In Den Haag wil GroenLinks opheldering over uitlatingen van minister Van Middelkoop (Defensie). Het is volgens GroenLinks niet de eerste keer dat een hoge militair de strategie in Afghanistan ter discussie stelt. De partij wil weten of het kabinet het inmiddels niet ook tijd vindt om een andere aanpak te kiezen, zoals GroenLinks al langer bepleit.

De internationale vredesmacht ISAF heeft in de Afghaanse provincie Uruzgan een belangrijke talibancommandant opgepakt. Dit hebben ISAF en het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken gisteren laten weten. Mullah Sakhi Dad en een kompaan werden woensdag door Australische special forces en Afghaanse militairen aangehouden in het district Tarin Kowt. Bij de operatie is geen schot gelost, meldde het Australische ministerie van Defensie.

De arrestanten zijn overgebracht naar de detentiefaciliteit van de Nederlandse militairen, die hen later hebben overgedragen aan de Afghaanse autoriteiten in Kabul. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie in Den Haag waren er bij de aanhouding geen Nederlanders betrokken.

Sakhi Dad zou bevelen hebben gegeven voor zelfmoordaanslagen in Uruzgan. Hij zou ook betrokken zijn geweest bij de distributie van munitie en onderdelen voor bermbommen, en bij de ontvoering van burgers. Sakhi Dad zou banden hebben met mullah Berader Akhund, de tweede man van de taliban in Afghanistan.

Volgens het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken had Sakhi Dad zich verzoend met de Afghaanse autoriteiten, maar heeft hij zich niet aan zijn woord gehouden en ging hij weer over tot aanvallen op de bevolking van Afghanistan.

Sakhi Dad is de vierde belangrijke talibancommandant die in de Afghaanse provincie is opgepakt, meldden de Australiërs.

De Saudische koning Abdullah is gastheer geweest tijdens een vierdaags overleg tussen de Afghaanse regering en de opstandige taliban. Dat hebben bronnen rond de onderhandelingen gemeld, aldus de zender CNN gisteren. De ontmoeting tussen de taliban en een afvaardiging van de Afghaanse regering zou in de laatste week van september hebben plaatsgehad in Mekka in Saudi-Arabië. Moellah Omar, de leider van de taliban, was niet aanwezig bij het overleg, aldus de bron.

Aan de gesprekken zouden onder anderen elf vertegenwoordigers van de taliban, twee Afghaanse regeringsfunctionarissen en een gezant van de krijgsheer Gulbuddin Hekmatyar hebben deelgenomen. De verschillende partijen waren het volgens CNN eens dat er alleen door een dialoog een eind kan komen aan het geweld in Afghanistan. Vermoedelijk komt er opnieuw in Saudi-Arabië een vervolg op de gesprekken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer