„Bijna genocide in Nederlands-Indië”
Japan heeft de intentie gehad alle Nederlanders in voormalig Nederlands-Indië uit te roeien en heeft dat ook geprobeerd.
Op 1 augustus 1944 ging een militaire order uit om alle Nederlandse gevangenen te vermoorden.Het was een poging tot genocide en dat is volgens de Genocide Conventie van 1948 strafbaar. Dat de order niet volledig is uitgevoerd, komt door de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. Dit zei juriste Emma Moore gisteren op een tweedaagse conferentie van de Stichting Japanse Ereschulden in Den Haag.
Voorzitter Jan van Wagtendonk van de Stichting Japanse Ereschulden noemt de conclusies „dynamiet.” „Ik ben geen jurist, maar dit is een bevestiging van wat wij altijd al dachten.” Van Wagtendonk noemt het een volgende reden voor Japan om zijn morele verantwoordelijkheid te nemen voor deze daden. Hij roept minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) op de kwestie dit najaar tijdens zijn bezoek aan Japan aan te kaarten.
Volgens Moore, die op het onderwerp aan de Universiteit Leiden afstudeerde, zouden de Japanners 44 procent van de oorspronkelijk 300.000 Nederlanders en Nederlandse Indonesiërs hebben uitgeroeid als die militaire opdracht volledig was gelukt. De Nederlanders die in 1942 in 155 kampen gevangenzaten, waren in augustus 1945 al wel samengedreven in 43 kampen. Tussen 1942 en 1945 kwamen ongeveer 24.000 van hen om het leven.
De Stichting Japanse Ereschulden knokt al achttien jaar voor volledige genoegdoening, erkenning van de waarheid, een welgemeend excuus en compensatie voor de slachtoffers. „Laat de nieuwe keizer met steun van zijn parlement een brief naar ons als individu sturen met een cadeautje. Te weten geld voor een op te richten fonds voor de slachtoffers”, aldus Van Wagtendonk.