Vrieskist vol eendennek
De drie vrieskisten in het Zoetermeerse huis zitten vol eendennek, parelhoenkarkas en runderkopvlees. Dit vormt de dagelijkse kost van Linga, Brutus en Pinkel, de dalmatiërs van Lizzy Plat-Coelers. Geen hondenbrok komt haar huis in. „Zou jij het prettig vinden om alleen op cornflakes en vitaminepillen te leven?”
Onrustig lopen de drie dalmatiërs om hun baasje heen. Lizzy Plat (41) legt de laatste hand aan het dagelijkse maal van haar viervoeters. In elke bak liggen stukjes runderkopvlees, een kippenkarkas en wat fijngemalen groenten.De hondenliefhebster stelt sinds negen jaar zelf verse voeding samen. Bewerkt voer is er niet bij, gekookt evenmin. ”Barfen” heet deze werkwijze onder kenners. De afkorting BARF staat voor Biologically Appropriate Raw Food (biologisch geschikt rauw voer) of Bones And Raw Food (botten en rauw voer). Botten zijn een essentieel onderdeel van het menu, dat probeert zo dicht mogelijk bij de voeding van wilde dieren te komen.
Rubbermatjes
Linga (3) rent verdwaasd rondjes door de kamer. Haar baasje heeft drie rubbermatjes klaargelegd: een in de gang, een in de woonkamer en een in de tuin. Brutus (12,5) laat vanuit de schuur een diep geblaf horen. „Als hij merkt dat het etenstijd is, wordt hij gek. Hij begint seniel te worden.” In de schuur moet hij wachten tot het etenstijd is.
„Ik heb nooit geloofd dat droogvoer goed is voor honden”, zegt Plat. Ze eet zelf ook bewust gezond en laat kant-en-klaarproducten links liggen -„voor mij geen ene Mars”-, is vegetariër en eet zo veel mogelijk biologisch. „Hondenbrokken worden tijdens de bereiding enorm verhit en daarna geconserveerd. Logisch toch, dat de voedingswaarde sterk daalt?” Zelfs in de beste brok zit maar 20 procent vlees, weet de Zoetermeerse. „Een carnivoor kun je daar toch niet mee voeren?”
Via het boek ”Give your dog a bone”, dat Ian Billinghorst -een Australische dierenarts en grondlegger van BARF- in 1993 schreef, kreeg Plat het laatste zetje. En ze is niet de enige. Op dit moment krijgen zo’n 10.000 à 15.000 honden in Nederland rauw voer, schat ze, en het aantal groeit. Dat merkt de Zoetermeerse onder meer op het forum www.barfplaats.nl, dat ze 5,5 jaar terug heeft opgezet. De site heeft nu bijna 6000 leden. Niet alleen hondenbezitters, maar ook -een veel kleiner aantal- kattenliefhebbers. Want ook die laatste groep kan barfen, al zijn katten vaak erg kieskeurig. „Geef je ze een kippenvleugel, dan denken ze vaak al: Dat is mij te veel moeite.”
Vals
Dalmatiër Pinkel (11) kan bijna niet wachten tot de etensbak de grond bereikt. Verbazingwekkend systematisch schrokt ze haar maaltijd weg. Het kopvlees is zo verdwenen, net als de groentepuree - die Plat zelf maakt van twintig soorten groenten. Dan begint het echte werk. Knagend en krakend verdwijnt het kippenkarkas in de hondenbek. „Dit zijn nog zachte botten”, zegt Plat. „Ze krijgen ook hardere botten zoals geitenribben.” Het hele diner is binnen drie minuten naar binnen gewerkt.
Dat honden vals worden van het eten van rauw vlees is een fabel, zegt Plat. „Natuurlijk zijn ze wel fel, maar als ik wil, kan ik het vlees zo uit hun bek halen.” Een ferme lik van Linga, die haar maaltje in de gang opeet, onderstreept de uitspraak.
Kostbaar hoeft zelf voer samenstellen niet te zijn, stelt Plat. Zelf is ze „behoorlijk duur” uit, omdat ze voor een groot deel biologisch vlees koopt. Voor 1 kilo telt ze gemiddeld 2 euro neer. „Dat komt voor mij uit op 85 euro in de maand. Maar ik denk dat ik aan brokken niet minder kwijt zou zijn.”
Haar drie honden krijgen bij voorkeur voer dat mensen niet eten. „De jongere generatie wil geen orgaanvlees meer. Ideaal toch, dat mijn honden dat dan eten?” aldus Plat. „Dan worden er tenminste geen extra dieren voor gedood.”
Pinkel vindt het allemaal prima. Met haar tong geeft ze de rubbermat een nauwkeurige schoonmaakbeurt. Haar baasje, gekscherend: „Zo, die kan de kast weer in.”
Zie ook www.barfplaats.nl of www.barfclub.nl.
Zak vol geitenlongen
Op www.barfplaats.nl staan de vreemdste oproepen. Een selectie:
-„Paardenhoofd te koop. Ik had hem gekocht voor de schedel, maar hij is helaas niet geschikt voor mijn dieren.”
-„De slager heeft op verzoek van mij wat geitenlongen voor me bewaard, maar hij was iets te enthousiast. Ter overname of te ruil: 4 zakken met daarin de longen en wat luchtpijp van een geit.”
-„Ik heb een paar zakken kippen- en runderstrotten gekregen. Ze staren me iedere dag aan. Moet ik die strotten kapotrammen of inknippen met de snoeischaar?”
-„Hoi, heb hier nog bijna een kilo eendagskuikens en een zalmkop liggen. Marie eet ze niet.”
-„Met een week of 2 haal ik weer een partij ratten. Ze zijn middelgroot en 90 cent per stuk.”
Barfen voor beginners
Vandaag beslissen om morgen huisdieren te voeren volgens de BARF-principes is onmogelijk. Een overstap van kant-en-klare brokken naar rauw en vers voer vergt voorbereiding. Tips voor beginners.
-Ongeveer 10 tot 15 procent van de totale hoeveelheid voedsel mag bestaan uit orgaanvlees.
-Begin met zachte vleesbotten (ongeveer 30 tot 60 procent van het hondenmenu), zoals eendennekjes. Wacht nog even met geitenribben, lamsribben en haaskarkas.
-Geef eventueel een keer per week vis. Sardientjes zijn ideaal voor beginners, omdat de graten zacht zijn.
-Groenten (15 tot 20 procent van de voeding) moeten altijd worden gepureerd, omdat een hond plantencellen niet kan afbreken.
-Op www.barfplaats.nl zijn veel slachterijen of groothandels te vinden die BARF-producten leveren.
-Ook de plaatselijke slager, poelier, visboer of groenteboer heeft misschien spiervlees of viskoppen over.