Schadevergoedingen Bijlmerramp afgewezen
De Stichting Hulpfonds Gedupeerden Bijlmerramp hoeft drie vermeende slachtoffers van de ramp geen schadevergoeding te betalen. Dat maakte de Raad van State in Den Haag woensdag bekend.
Om in aanmerking te komen voor een vergoeding diende men als betrokkene of vrijwillig hulpverlener binnen twaalf uur na het plaatsvinden van de ramp ter plekke te zijn én over de Nederlandse nationaliteit te beschikken. De drie gevallen waarover de Raad van State oordeelde, voldeden niet aan deze eisen.
Het ging om een illegale Ghanees, een vrouw die niet binnen de twaalf uur op de rampplek aanwezig was en een arts die misschien wel aan de eisen voldeed, maar zijn aanvraag simpelweg te laat indiende. Hij wilde zijn claim eerst overleggen met zijn patiënten die ook slachtoffer waren. De Raad van State vond dat geen reden om alsnog de uitkering toe te kennen.
De Stichting Hulpfonds Gedupeerden Bijlmerramp keert geld uit aan slachtoffers die door de ramp in financiële en psychosociale problemen zijn geraakt. Het fonds heeft aan 1950 mensen een vergoeding van tussen de 1800 en 12.000 euro toegewezen, 850 aanvragen zijn afgewezen. Vijftien mensen zijn in hoger beroep gegaan bij de Raad van State, waarvan er nu drie zijn afgewezen.
De Bijlmerramp gebeurde in 1992. Een vliegtuig van de Israëlische maatschappij El-Al stortte neer op twee flats in de Amsterdamse Bijlmermeer. Bij de ramp kwamen 43 mensen om het leven.