Duits begrotingstekort loopt fors op volgens EU
Het Duitse begrotingstekort loopt dit jaar op tot ver boven het niveau dat de eurolanden met elkaar hebben afgesproken. Volgens de woensdag vrijgegeven voorspellingen die de Europese Commissie elk najaar maakt, stevent Duitsland af op een tekort van 3,8 procent van het bruto binnenlands product (BBP).
In het ’stabiliteitspact’ dat de eurolanden in 1997 hebben ondertekend om de nieuwe munteenheid voldoende kracht te geven, staat dat het tekort maximaal 3 procent mag zijn op straffe van hoge boetes.
Volgens de jongste ramingen van de Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, gaat Berlijn niet alleen dit jaar, maar ook in 2003 over de schreef met een tekort van 3,1 procent. Alleen als alle voornemens tot bezuiniging worden uitgevoerd en als de economie volgend jaar met minstens 1,4 procent groeit, kan Duitsland in 2003 onder het afgesproken plafond blijven.
Duitsland overschrijdt ook een andere indicator, de totale staatsschuld groeit dit jaar naar 60,9 procent, waar 60 procent als grens geldt.
Krachtig herstel van de Duitse economie laat op zich wachten. Alleen het licht aantrekken van de binnenlandse vraag zou Duitsland tergend langzaam vooruit helpen. Voor 2004 voorspelt ’Brussel’ weliswaar een groei met een kloeke 2,4 procent, maar dat is vooral te danken aan de kalender (2004 is een schrikkeljaar en dat levert een extra werkdag op).
De Europese Unie als geheel kent dit jaar een economische groei van 0,8 procent. Volgend jaar wordt dat 1,8 procent, aldus de najaarsraming. Het gemiddelde begrotingstekort in de eurolanden loopt dit jaar fors op tot 2,3 procent van het BBP.
Het langzame herstel hangt bovendien nog af van een eventuele oorlog in Irak. Die kan de olieprijs met 10 dollar opdrijven. De inflatie, die anders volgend jaar onder de 2 procent uitkomt, gaat daardoor met 0,75 procentpunt omhoog en de economische groei met 0,25 procent omlaag.
Frankrijk scheert rakelings langs het plafond van 3 procent. Volgend jaar komt het begrotingstekort uit op 2,9 procent, zegt Brussel, terwijl Parijs zegt dat het 2,6 procent zal zijn.
Over Nederland schrijft de Commissie dat de economische groei dit jaar sterk terugvalt tot 0,2 procent. Niet alleen door de slechte wereldeconomie, maar ook doordat beurskoersen en huizenprijzen niet langer de consumentenbestedingen aanjagen, zoals tot voor kort wel het geval was. Volgend jaar groeit de economie met een magere 0,9 procent en in 2004 met 2,2 procent, aldus de Commissie. De cijfers kunnen nog slechter worden als rekening wordt gehouden met een verhoging van de pensioenpremies, nodig door het slechte beursklimaat. Dan komt het groeicijfer volgend jaar 0,1 procent lager uit. Brussel voorspelt een begrotingstekort van 1,2 procent in Nederland volgend jaar.
EU-commissaris Solbes (Monetaire Zaken) maakt zich zorgen over de hoge staatsschulden die sommige landen hebben. Hij gaat daar in de toekomst extra naar kijken. Hij concludeert dat de afspraken dat landen met een hoge schuld zorgen voor een begrotingsoverschot om te kunnen aflossen, niet werken.