Christelijk kinderboek
”Bouwsel voor ’t leven”, luidt de titel van een boek over protestantse kinderliteratuur. Inderdaad kun je het belang van een goed kinderboek niet gauw overschatten. Wie zich realiseert dat de eerste elf jaren in veel opzichten bepalend zijn voor de rest van iemands leven, beseft ook dat het belangrijk is wat een kind via boeken tot zich neemt.
Het is daarom zinvol dat er jaarlijks aandacht voor dit onderwerp wordt gevraagd via de ”christelijke KinderBoekenmaand”, die momenteel halverwege is. Christelijke auteurs vertellen op scholen over hun werk. In winkels ligt voor elke leeftijdscategorie een zogeheten actieboek, dat slechts enkele euro’s kost. Op deze manier worden kinderen enthousiast gemaakt voor boeken en taal. Geen overbodige luxe in een tijd die het stempel ”beeldcultuur” draagt.Des te teleurstellender is het echter dat veel christelijke gezinnen met de drie actieboeken van dit jaar niet uit de voeten kunnen. Het aantrekkelijk uitziende prentenboekje ”Allemaal een naam” voor kleuters vertelt de scheppingsgeschiedenis in woorden die afbreuk doen aan de heiligheid van de Bijbel.
”Pizza met suiker” -voor 6- tot en met 9-jarigen- verdient waardering vanwege het respect en de zorg voor vluchtelingen en vreemdelingen. Het beeld dat dit boek van God geeft, is in de Bijbel echter niet terug te vinden. Jonge lezers maken uit dit verhaal slechts op dat „onze God anders is dan Allah, geen strenge God.” Aan het slot viert de christelijke hoofdpersoon het Suikerfeest met haar moslimvriendje, maar dit jongetje krijgt over het Evangelie van de Heere Jezus niets te horen.
De uitgave voor 9-plussers ademt een positief-christelijke sfeer. De conclusie daarin, dat „niemand van zichzelf gemeen is”, suggereert echter een mensbeeld dat haaks staat op de Bijbel, die juist zegt dat niemand van nature goed is, en dat elke mens daarom verzoening nodig heeft.
Christelijke ouders die deze actieboeken aanschaffen, hebben dus iets uit te leggen. Wie z’n kinderen leert vragen een „schaapje van de goede Herder te mogen zijn” en bidt of zij de toevlucht tot de Heere Jezus mogen nemen, kan er moeite mee hebben dergelijke verhalen in huis te halen. Het initiatief voor de christelijke KinderBoekenMaand is indertijd onder anderen genomen door mensen die zich zorgen maakten over de moraal en de taal in seculiere Boekenweekgeschenken. Daarbij hoopten zij het literaire niveau van christelijke kinderboeken op te vijzelen, wat beslist niet overbodig was. Een en ander heeft ertoe geleid dat de kwaliteit van christelijke kinderboeken sterk verbeterde. Een waardevolle inhoud verdient een verpakking waaraan zorg is besteed. Dat besef drong de afgelopen tien jaar steeds dieper door. Met andere woorden: een Bijbelgetrouw verhaal mag niet worden afgedaan met een magere stijl, slordige taal en een smakeloze omslag. Integendeel.
Dat er nu vraagtekens bij ”Bijbelgetrouw” moeten worden geplaatst, zodat christelijke -met name reformatorische- gezinnen en scholen het opnieuw zonder actieboekje moeten doen, is wrang. Dat deze gezinnen en scholen in plaats daarvan het seculiere Boekenweekgeschenk aanschaffen, omdat dit tenminste „neutraal” is, geeft te denken. De Werkgroep Christelijk Kinderboeken zou er goed aan doen de actieboeken voortaan behalve aan literaire maatstaven ook weer aan de Bijbel te toetsen.