Subsidie laaggeschoolden breekpunt sociaal akkoord
De agrarische sector en het midden- en kleinbedrijf dreigen hun medewerking aan een sociaal akkoord te staken. De ondernemersorganisaties LTO-Nederland en MKB-Nederland lopen te hoop tegen kabinetsplannen om de loonkostensubsidie voor laaggeschoolde werknemers te verminderen.
Voorzitter H. de Boer van MKB-Nederland riep woensdag tijdens een congres over sociale zekerheid in Noordwijk de Tweede Kamer op de kabinetsplannen tegen te houden. Anders zullen MKB en LTO geen handtekening zetten onder een najaarsakkoord, waarmee vakbonden, werkgevers en het kabinet proberen in te spelen op de verslechterende economie.
Volgens De Boer is de zogeheten SPAK, de subsidie voor werkgevers die laaggeschoolden in dienst nemen, vooral voor agrarische branches en middelgrote en kleine bedrijven van belang. Deze ondernemers hebben relatief veel laaggeschoolden in dienst.
Het afschaffen van de SPAK betekent dat deze werknemers, die vaak minder productieve werkzaamheden verrichten, voor de ondernemers 10 procent duurder worden. In de huidige slechte economische situatie zal dat zeker tot banenverlies leiden, zo waarschuwen de ondernemersorganisaties.
MKB en LTO wijzen er ook op dat banenverlies onder laaggeschoolden extra hard aankomt. Het gaat volgens de organisaties meestal om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en die vinden daardoor moeilijk een ander werk.
Belangrijk voor de ondernemers is bovendien dat de SPAK bijdraagt aan lastenverlichting voor werkgevers. De werkgevers hebben daar in de onderhandelingen over een sociaal akkoord altijd op aangedrongen, omdat lastenverlichting de loonkosten omlaag brengt en het Nederlandse bedrijfsleven goedkoper maakt ten opzichte van dat in het buitenland.