Weinig vloeken in bekroond kinderboek
De dit jaar bekroonde kinderboeken en het kinderboekenweekgeschenk bevatten weinig grove taal.
Dat blijkt uit een vanmorgen gepresenteerd onderzoek van de Bond tegen het vloeken.Negatieve uitzondering is het boek ”De wonderlijke lotgevallen van Olle en Lena” van Maria Parr voor kinderen vanaf zes jaar. Volgens voorlichter Peter Smit valt dit boek op door enkele tientallen ruwe woorden. „Jammer, want het boek had zonder vloeken niets aan kracht ingeboet.”
Op het taalgebruik in het met een Gouden Griffel bekroonde boek ”Kinderen van Amsterdam” van Jan Paul Schutten is vrijwel niets aan te merken. Het kinderboekenweekgeschenk ”Vlammen” van Hans Hagen bevat ook relatief weinig grove woorden.
Volgens de bond bevatten drie bekroonde kinderboeken zelfs helemaal geen grove taal: ”Sjaantje doet alsof” van Sjoerd Kuyper, ”Eén miljoen vlinders” van Edward van de Vendel en ”De eend, de dood en de tulp” van Wolf Erlbruch.
Vorig jaar voerde de bond een groot kinderboekenonderzoek uit, waarin niet alleen de genomineerde maar ook andere veelgelezen kinderboeken werden bekeken. Negatieve uitschieters bleken toen boeken van Carry Slee, Francine Oomen en Jacques Vriens.
In het toen gehouden onderzoek telde de Bond tegen het vloeken bij niet-christelijke uitgeverijen gemiddeld 7,8 grove taaluitingen per boek. Bij christelijke uitgeverijen was dat 2,8.
Uit een uitgevoerd opinieonderzoek door de bond bleek vorig jaar dat 63 procent van de ouders vaak let op het taalgebruik bij aanschaf van een kinderboek. Vrijwel alle geënquêteerde ouders denken dat vloeken en grove taal in kinderboeken een negatieve invloed hebben op de kinderen die ze lezen.