Kamer eist uitleg omtrent ABN AMRO
De Tweede Kamer wil meer duidelijkheid over de eerdere aankoop van ABN AMRO door Fortis.
Dat bleek woensdag tijdens de financiële beschouwingen, het debat over rijksbegroting voor volgend jaar.Het debat stond vooral in het teken van de kredietcrisis en de problemen bij Fortis. Zondag besloot de Nederlandse regering 4 miljard euro te investeren om de in zwaar weer verkerende bank-verzekeraar te redden. Ook België en Luxemburg pompen geld in Fortis.
VVD-Kamerlid Weekers zei behoorlijk geschrokken te zijn van uitspraken van minister Bos van Financiën dat er ten tijde van de overname onvoldoende zicht was op risico’s.
Bos liet woensdagavond in de Kamer weten dat pas achteraf op de balans van Fortis problemen zijn ontdekt die niet bekend waren toen ABN AMRO werd overgenomen. Was het kabinet toen wel op de hoogte geweest, dan had dit de overname kunnen blokkeren.
Bos had zelf al aangekondigd de gebeurtenissen nader te onderzoeken. Weekers zou graag zien dat de financiële toezichthouder AFM hierbij betrokken wordt om te bezien of de informatieverstrekking van Fortis destijds volgens de regels is verlopen.
De Kamer vroeg ook meer duidelijkheid van het kabinet over de reddingsoperatie van Fortis. Een brief van Bos over de miljardeninvestering zou nog te veel vragen openlaten.
Het CDA eiste woensdag garanties van Bos dat de verkoop van ABN AMRO ordelijk verloopt. Kamerlid De Nerée opperde om de Nederlandse staat tijdelijk een belang te laten nemen in de bank om zo problemen te voorkomen.
PvdA-Kamerlid Tang vroeg Bos het mogelijk te maken dat bonussen van topbestuurders van banken en andere financiële instellingen kunnen worden teruggedraaid als de prestaties tegenvallen. De Nederlandsche Bank (DNB) zou als toezichthouder daartoe bevoegdheden moeten krijgen.
SGP-fractievoorzitter Van der Vlies heeft Bos gevraagd om donderdag bij zijn beantwoording aan de Kamer in te gaan op de kritiek die oud-minister van Financiën (CDA) en voormalig topbankier Ruding zaterdag uitte in een gesprek met deze krant.
Volgens Ruding gaat Bos in zijn begroting voor 2009 uit van te gunstige veronderstellingen en neemt hij daarmee „grote risico’s.” Nu de economische situatie verslechtert, is de begroting voor volgend jaar daarmee feitelijk achterhaald, aldus Ruding.
De VVD stelde Bos woensdag nog voor om alle spaartegoeden bij banken volledig door DNB te laten garanderen, in plaats van alleen de eerste 20.000 euro. Hiervoor bleek echter niet veel geestdrift in de Kamer. Evenmin als voor een PvdA-plan om spaarders met een klein vermogen fiscaal te ontzien en tegelijkertijd het tarief voor mensen met meer geld op de bank te verhogen.